Publicat: 12 Decembrie, 2014 - 15:12

Deputatul Raluca Turcan a semnat următoarea declarație de presă: "Prin bugetul pe 2015 avem dovada exactă că educația și cercetarea au fost doar promisiuni de campanie!

Deși, Victor Ponta se lăuda că învățământul va fi o prioritate, la majoritatea capitolelor din proiectul de buget pentru Ministerul Educației am constatat scăderi dramatice. Iar în restul cazurilor avem ÎNGHEȚAREA fondurilor.

Nu există creșteri alocate pentru cercetare, pentru burse și programe educaționale pentru elevi și profesori, pentru reparații de școli sau pentru dotarea laboratoarelor și a bibliotecilor.

Având în vedere că o parte dintre sumele alocate pentru educație sunt prevăzute pentru acordarea drepturilor de natură salarială câștigate în instanță, putem vorbi, chiar de o scădere reală a bugetului pentru 2015. În cifre, contabilicește, realitatea poate fi cosmetizată, în fapt, vorbim despre o scădere a oricărei perspective de calitate și performanță.

PNL consideră că bugetul educației trebuie să pună accentul pe:

1. Conectarea școlii la piața muncii. Aceasta se poate obține prin triplarea numărului de burse pentru învățământul profesional și creșterea finanțării per elev și student.

2. Investiții în infrastructura școlară;

3. Majorarea burselor pentru elevi, studenți și doctoranzi;

4. Întărirea educației permanente a elevului prin generalizarea programului Școală după Școală;

5. Consolidarea și generalizarea educației copiilor prin punerea în aplicare a contului educațional al fiecărui nou-născut;

6. Concretizarea educației continue prin finanțarea și punerea în practică a Masteratului Didactic.

Pentru acestea, MEN are nevoie de alocarea a minim 5% pentru educație, a 1% din PIB pentru cercetare și nu doar de 3,54% din PIB.

PNL va depune următoarele amendamente la proiectul de buget pentru 2015. Acestea sunt amendamente realiste și sustenabile, care vin în sprijinul școlii și al viitorului României:

a) Burse profesionale. Solicităm triplarea numărului de burse pentru învățământul profesional de la 36.000 la 108.000 și creșterea bugetului pentru învățământul profesional de la 25.000 (mii lei) la 75.000 (mii lei) pentru anul viitor.

Venim în sprijinul ministrului educației care a propus ca elevii care obțin sub nota 5 la testele de Evaluare Națională să fie redirecționați către școlile profesionale. Prin această soluție simplă stopăm abandonul școlar și creștem șansele elevilor care au înclinații pentru domenii teoretice să studieze la liceu, iar pentru cei cu bune aptitudini tehnice să beneficieze de o pregătire de calitate.

b) Investiții în infrastructură.

Prin suplimentarea bugetului Ministerului Educației Naționale cu suma de 170.000 ( de mii de lei) pentru Reparații capitale aferente activelor fixe. De mai bine de doi ani de zile au fost stopate investi?iile în repararea și reabilitarea școlilor.

În sute de școli, elevii învață în continuare înghesuiți în imobile vechi, iar noile construcții, care sunt nefinalizate, se degradează pe zi ce trece. Banii sunt necesari și pentru racordarea școlilor din mediul rural la apă curentă și canalizare. Este inadmisibil ca în secolul XXI România să aibă sute de școli cu toalete în curte!

c) Majorarea burselor școlare prin dublarea sumelor destinate burselor de la 470.198 (de mii de lei) la 900.000 ( de mii de lei). Alocările bugetare pentru burse nu acoperă costurile reale ale programelor de studiu, acestea fiind cu mult mai mari față de sumele primate pentru burse.

Într-un clasament european al sumelor oferite pentru burse, România se află pe antepenultimul loc, acordând, de exemplu, studenților sume cuprinse între 150-300 lei/lună, iar cheltuielile acestora pentru masă și cazare sunt între 480 ți 1800 de lei (în schimb, Marea Britanie oferă burse de 300 euro/lună).

d) Generalizarea programului Școală după Școală prin acordarea sumei de 150.000 de lei.

Între 37% și 40% dintre elevii de 15 ani din România abia știu să citească, să scrie și să calculeze. Aceasta este performanța elevilor români la ultimele teste PISA.

În același timp, una din trei familii întâmpină dificultăți în ceea ce privește supravegherea copilului după orele de școală. Toți acești copii au nevoie de un program de tipul 'After-school'.

e) Majorarea cu 30.000 de lei a bugetului pentru cercetare. România se confruntă cu o gravă subfinanțare a cercetării și învățământului superior. Acest lucru are nu doar repercusiuni pe termen scurt, ci și pe termen lung. Mai precis, scade considerabil calitatea și competitivitatea învățământului superior și, totodată, este afectată dezvoltarea durabilă a României în secolul XXI.

Este nevoie de creșterea alocării bugetare pe student și direcționarea unei părți din aceasta spre dotarea laboratoarelor cu aparatură perfomantă.

f) Finanțarea Contului Educațional prin majorarea bugetului MEN cu 450.000 de lei. Conform art. 356 din LEN 1/2011, fiecare nou născut trebuie să primească 500 de euro în CONTUL PENTRU EDUCAȚIA PERMANENTĂ.

Această prevedere nu se aplică. Prin această inițiativă, România poate asigura viitorul a aproximativ 200.000 de nou-născuți anual. În acest sens, solicităm majorarea bugetului MEN cu 450.000 (de mii de lei).

g) Finanțarea prin suplimentarea bugetului MEN cu 40.000(de mii de lei). Calitatea învățământului românesc depinde nu doar de nivelul de finanțare, ci și de gradul de pregătire a fiecărui dascăl. Masteratul didactic este programul capabil să încurajeze tinerii studenți să îmbrățișeze profesia de dascăl și să aducă în fața elevilor cadre didactice tinere, bine pregătite.

Conform LEN 1/2011, beneficiarii masteratului didactic vor primi o bursă echivalentă unui salariu de debutant.

În fiecare an, avem nevoie, în medie, de 4000 de profesori pregătiți.

Actuala propunere de buget pentru Ministerul Educației Naționale demonstrează că România nu se poate dezvolta sub o guvernare PSD.

Nu avem nevoie de un buget de supraviețuire, ci de unul capabil să producă o creștere economică și social prin programe multianuale de dezvoltare.

Dacă actualul guvern nu va răspunde solicitărilor noastre, vom da un vot negativ propunerii de buget pentru 2015!"

Raluca Turcan

Deputat de Sibiu

Copreședinte PNL Sibiu