Publicat: 3 Ianuarie, 2017 - 12:24
Episodul 66 : Câteva date despre familia lui Robert Ekaireb.

Pentru toţi cititorii mei, pentru cei avizaţi şi toţi ceilalţi, dar mai ales pentru a nu crea erori şi confuzii cu privire la acest caz deosebit de controversat şi plin de mistere şi necunoscut, despre care, cel puţin din punct de vedere jurnalistic, dar şi în calitatea mea de avocat pledant, mi-am propus să fac o anchetă, care s-ar vea finalizată cu un happy-end pentru personajele noastre principale – Robert Ekaireb, condamnat pe viaţă pentru crimă, la Londra, şi victima lui, nimeni alta decât soţia lui legitimă, de origine chineză, doamna Li Hua Cao, găsită (împreună cu fiul ei de 8 ani) de anumiţi martori în postura de director adjunct al unui raion din mall-ul ALADIN din Kiev/Ucraina, cunoscută cu numele de Lucy.

O poveste frumoasă de dragoste între un domn englez pasional, evreu, şi o tănără doamnă de origine chineză, s-a sfârşit, parţial tragic, cu o condamnare pe viaţă cu posibilitatea de  eliberare condiţionată după ce execută 22 (douăzecişidoi) de ani de închisoare în regim de maximî siguranţă şi recluziune totală.

Personajul nostru principal, domnul Robert Ekaireb, multimilionar englezse îndrăgosteşte lulea de o tânără fată din China, pasionată de călătorii şi aventuri amoroase. A întâlnit-o într-un bar din capitala Irlandei – Dublin, unde lucra ca dansatoare, şi i-a căzut cu tronc! Un tânăr excentric, evreu la origine, care şi-a dorit să iasă din tiparele familiei, a insistat pentru această relaţie atipică cu o asiatică frumoasă, şi i-a ieşit. S-au căsătorit prima dată în China şi apoi în Londra-U.K.

Viaţa de familie nu a fost la fel de uşoară ca aceea de îndrăgostiţi, când nu existau obligaţii şi pretenţii bine statuate între parteneri. În schimb, în cadrul matrimonial mai apar tot felul de situaţii neprevăzute, pot apărea inclusiv copii, pe care Robert şi-i dorea din toată inima. Astfel Li Hua Cao rămâne însărcinată, urmând să nască un băiat.

Toate bune şi frumoase, numai că tânăra gravidă în anul 2016, după mai multe tenative, dispare de acasă aproape fără urmă. 

Pentru Justiţia de la Londra, respectiv Poliţie, Parchet, cei 12 juraţi şi Judecătorul de instanţă, Robert Ekaireb s-a făcut vinovat de uciderea soţiei lui, care era gravidă în 7 luni, condamnându-l pe viaţă după 7 ani de la presupusa crimă sau dispariţie ori fugă cum susţine Robert, dar şi familia lui şi mulţi, foarte mulţi  martori, care pretind că s-au întâlnit cu soţia acestuia în diferite ţări din Europa de Est, mai precis pe 19 decembrie 2013.

De atunci şi până acum Robert zace într-o închisoare de maximă siguranţă din Londra, condamnat pe viaţă în regim de recluziune totală, în timp ce doamna Li Hua Cao, presupusă moartă de Justiţia din U.K., este fugară prin Europa, după cum pretind foarte mulţi martori, unii dintre ei de o probitate morală maximă.

Provocările pentru justiţia londoneză presupun că vor continua mult timp de aici încolo.

A trecut un an de când, săptămânal, scriu un serial despre controversatul caz al domnului Robert Ekaireb, condamnat pe viaţă, cu termen de eliberare condiţionată după 22 de ani de execuţie, pentru crimă deosebit de gravă. Şi, fiindcă suntem la început de an 2017, am să vă prezint câte ceva din arborele genealogic al acestui domn Robert Ekaireb.

Este cel de-al doilea băiat al soţilor EKAIREB, o familie de evrei fundamentalişti, ultraortodocşi, născut la Londra-U.K. Tatăl lui, domnul Rex Ekaireb, s-a născut la 26 noiembrie 1947 în Calcutta – India, unde bunicul lui Robert se afla în misiune internaţională. La încheierea misiunii în India, familia s-a stabilit în Marea Britanie, unde, în urma căsătoriei lui Rex Ekaireb cu cea care i-a devenit soţie, de aceeaşi naţionalitate şi confesiune religioasă, ambii însă cetăţeni  britanici, au apărut cei doi băieţi.

Tatăl, Rex Ekaireb, a urmat studiile la Institutul de economie de la Londra. După absolvire s-a lansat în afaceri, domeniu în care a performat. A activat în zona imobiliară, reuşind să achiziţioneze numeroase clădiri pe care ulterior le-a închiriat, după care a creat la Londra un lanţ de buticuri de bijuterii scumpe şi foarte scumpe. Aceste afaceri i-au adus în conturi peste 65 de milioane de lire sterline.

S-ar putea spune că avem de-a face cu o familie bogată din Londra.

Cei doi băieţi ai familiei Ekaireb, după ce şi-au definitivat studiile, s-au alăturat afacerilor de familie, lucrând cu tatăl lor.

Firea lui Robert, mai aventurieră şi nonconformistă, mai neascultătoare, l-a dus la ceea ce avea să se cheme mai târziu dezastrul propriei vieţi. Numai aşa se explică faptul că s-a căsătorit cu chinezoaica Li Hua Cao, oe care a întâlnit-o profesând ca dansatoare într-un bar din Irlanda de Nord – Dublin. Această căsătorie nu a fost agreată şi cu atât mai puţin acceptată de părinţi, mai ales de mama lui, care a refuzat să participe la oficierea căsătoriei de la Primăria Londrei.

După părăsirea domiciliului conjugal de către soţia lui legitimă, Li Hua Cao, însărcinată în 7 luni, Robert Ekaireb, în acelaşi spirit de aventurier, nu a ezitat nici un moment să-şi găsească o nouă iubită, pe Veronica, de origine slovacă, al cărei frate este chiar din conducerea Slovaciei, pe un post de secretar de stat. Cu această nouă relaţie, a şi făcut doi copii, o fetiţă şi un băieţel, de 5, respectiv, 3 ani, de care din păcate însă nu se poate bucura, căci are de executat ani grei de închisoare în urma condamnării pentru crimă.

Ne aflăm în faţa unei familii rănite şi traumatizate, care va trebui să lupte cu toate armele posibile ca să facă dovada nevinovăţiei lui Robert, lucru car se pare că nu e preauşor de făcut.

                                                                                                           Prof. Univ. Florentin Scalețchi