Publicat: 2 Septembrie, 2016 - 20:20
Share

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) a semnat, în data de 2 septembrie 2016, Contractul de finanțare pentru proiectul 'Răspunsul eficient salvează vieți II', cu un buget total de 110.365.920,90 lei, implementat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Acest nou proiect are ca obiectiv general dezvoltarea capacității de salvare de vieți omenești și creșterea gradului de protecție a cetățenilor, prin eficientizarea vitezei de răspuns a ISU în caz de dezastru.

'Mă bucur că, împreună cu colegii din AM, am reușit să demarăm și un proiect nou, pe lângă cele 82 de proiecte fazate în valoare de 3,5 miliarde euro. Felicit IGSU pentru profesionalism. Așteptăm și alte proiecte pentru ghidurile pe care le-am lansat (13 miliarde euro)', a declarat Cristian GHINEA, ministrul Fondurilor Europene.

'Ca șef al Departamentului pentru Situații de Urgență m-am străduit, cu sprijinul conducerii Ministerului Afacerilor Interne și al Guvernului, să găsesc soluții pentru dotarea cu tehnică modernă de intervenție. În ultimul an, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a trecut printr-unul dintre cele mai ample programe de dotare din ultimii ani. Peste 31 milioane de euro din fonduri europene au fost cheltuiți în 2015 pentru achiziția de echipamente de comunicații și pentru inundații. În 2016, acest proces de dotare va continua. Sunt bucuros că IGSU este prima instituție publică din România care semnează contractul de finanțare în cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare, din exercițiul financiar 2014-2020', a spus dr. Raed ARAFAT, șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat MAI.

Impactul proiectului vizează reducerea timpului mediu de răspuns în caz de dezastre, prin achiziționarea de autospeciale și ambarcațiuni de salvare noi și moderne care se pot deplasa mai rapid la locul intervenției, motopompe, autocamioane și autospeciale de transport etc. care asigură capacitatea de intervenție optimă.

Proiectul 'Răspunsul eficient salvează vieți II' este finanțat din POIM, Axa Prioritară 5 Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv Specific 5.2 Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție.

POIM finanțează activități din patru sectoare: infrastructura de transport, protecția mediului, managementul riscurilor și adaptarea la schimbările climatice, energie și eficiență energetică, contribuind la Strategia Uniunii pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. POIM beneficiază de o alocare financiară de cca. 11,8 mld. Euro, distribuită pe 8 axe prioritare.