Publicat: 19 Mai, 2017 - 08:33

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu va ține vineri, 19 mai, de la ora 12, un Curs festiv și va acorda numele său Promoției 2017 a Facultății de Drept și Științe Administrative din Universitatea 'Andrei Șaguna' din Constanța (UAȘ).

În cadrul festivității el va fi distins cu cel mai înalt titlu academic, titlul de Doctor Honoris Causa, alăturându-se unei pleiade de ilustre personalități care au primit din partea UAș această recunoaștere a valorii excepționale.

Printre ele se numără Constantin Bălăceanu Stolnici, George Maior, Emil Hurezeanu, Teodor Meleșcanu, Î.P.S. Laurențiu Streza, Mugur Isărescu, Keith Hitchins, Nicolae Văcăroiu și alții.

Reamintim că Universitatea 'Andrei Șaguna' a instituit, încă din anul 2004, tradiția cursurilor festive, fiecare facultate invitând specialiști de mare notorietate din domeniul de activitate specific profilului acesteia. Ceremoniile sunt așteptate cu nerăbdare de studenți, în fiecare an.

2017 este, însă un an special, în care UAȘ sărbătorește 25 de ani de la înființare și a inaugurat o serie de evenimente cu participarea a numeroase personalități din România și din străinătate.

Valer Dorneanu este un excelent jurist, ale cărui calități profesionale l-au propulsat în funcții dintre cele mai importante în statul român, fiind unul dintre martorii principali ai mecanismelor procesului de democratizare, de tranziție de la comunism la democrația de astăzi.

Fiu de țărani dintr-un sat din Harghita, a făcut școala primară în cele mai grele condiții și a plecat de acasă pentru a urma gimnaziul și liceul la oraș, rezultatele bune la învățătură ajutându-l să intre la Facultatea de Drept a Universității București. După absolvire, a lucrat ca procuror, ca expert în probleme de legislația muncii la Uniunea Generală a Sindicatelor, apoi consilier în Consiliul Legislativ, poziție în care se afla la Revoluția din 1989.

Fiind specializat în probleme de tehnică legislativă, experiența și competența sa l-au acreditat ca membru în Comisia juridică și constituțională din cadrul Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), apoi consilier pe probleme de legislație la Președinția României, între 1990 și 1992. A fost ulterior Ministru pentru relația cu Parlamentul în Guvernul Văcăroiu și președinte al Consiliului Legislativ, numit de parlament. A îndeplinit două mandate de parlamentar, în primul mandat ocupând, timp de patru ani, funcția de Președinte al Camerei Deputaților. În al doilea mandat a fost președinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, în primii doi ani ai mandatului și vicepreședinte al Camerei Deputaților, în următorii doi ani. A fost adjunct al Avocatului Poporului timp de trei ani, iar în 2013 a fost desemnat ca judecător la Curtea Constituțională a României. În iulie 2016 a fost ales președinte al acestei instituții, pentru trei ani.

Activitatea sa didactică în învățământul superior a început din 1999 și continuă și în prezent, cu susținerea unor cursuri în domeniile sale de specializare — drept parlamentar, tehnică legislativă și dreptul muncii. Opera de cercetare a profesorului universitar Valer Dorneanu este și ea considerabilă: 16 monografii, precum și peste 60 de articole, studii și comunicări științifice publicate în reviste de specialitate sau susținute în cadrul unor manifestări naționale și internaționale.

A fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, dar și cu diploma Meritul Academic, cea mai înaltă distincție a Academiei Române, iar Biserica Ortodoxă Română i-a acordat, de asemenea, cea mai înaltă distincție a sa, Crucea Patriarhală. și Mitropolia Moldovei și Bucovinei l-a distins cu Crucea Moldavă.

Vă așteptăm cu drag să împărtășiți emoțiile studenților noștri în această zi ce va fi memorabilă pentru universitatea noastră!