Publicat: 27 Februarie, 2020 - 13:27

Studiile în Marea Britanie, interes constant crescut din partea tinerilor români. Universităţile din UK prezente în număr mare la cel mai important târg educaţional de început de an.

Mii de programe de studiu în UK şi din alte nouă ţări vor fi prezentate de instituţiile de învăţământ din străinătate, la cel mai important târg educaţional al începutului de an - World Education Fair (WEF), pe 28 februarie în Timişoara, 29 februarie-1 martie, la Bucureşti, 2 martie în Constanţa şi pe 4 în Galaţi.

Cu 9980 de studenţi înscrişi în marea lor majoritate la programe de licenţă, românii reprezintă a şasea cea mai mare comunitate de studenţi UE din Marea Britanie, mai numeroşi decât studenţii proveniţi din Irlanda sau Polonia. Mai mult, datele publicate recent arată că numărul aplicaţiilor studenţilor români la universităţi din Marea Britanie a ajuns la 2750 la începutul anului. "Chiar şi în contextul actual, nivelul de interes pentru studiile în Marea Britanie se menţine ridicat. În 2019, datele oficiale înregistrau 2800 de aplicanţi în aceeaşi perioadă. Chiar dacă există o uşoară scădere, o considerăm nerelevantă, având în vedere că în 2018 s-au înregistrat 2540 de aplicanţi. În acelaşi timp, cel puţin pentru anul în curs, semnalele mediului academic sunt pozitive, iar statul britanic menţine împrumuturile de studii acordate studenţilor români şi din restul Uniunii Europene, atât pentru programele de licenţă, cât şi pentru cele de master. Mai mult, ediţia WEF din această primăvară continuă parteneriatul cu British Council, reprezentanţii instituţiei oferind participanţilor informaţii suplimentare în ceea ce priveşte evoluţia educaţiei în Marea Britanie, în actualul context politic şi economic", declară Ana Maria Papp, Business Development Manager, IntegralEdu.

De altfel, semnale încurajatoare vin şi din zona liceelor britanice, iar la WEF va fi prezent Oxford International College, recunoscut ca fiind numărul 1 în Marea Britanie, din punct de vedere al rezultatelor obţinute de elevi după absolvire. Kings Education, un alt grup renumit de licee a fost prezent recent în România pentru a oferi o serie de burse de studiu, dintre care una ce acoperă integral taxa de studiu. Reprezentanţii liceelor vor fi prezenţi la Bucureşti, la târgul educaţional din acest week-end.

Ca destinaţii de studiu, Olanda se află în continuare pe locul al doilea în topul preferinţelor tinerilor români şi este posibil ca în contextul politic actual, la nivelul UE, numărul aplicaţiilor să crească. La aceasta va contribui şi decizia luată recent de Olanda care are în vedere înjumătăţirea taxei de şcolarizare în primul an universitar, ajungând la suma de 1072 euro, pentru studiile de licenţă.

Finanţări de studiu de peste 4 milioane lire sterline obţinute cu ajutorul consultanţilor educaţionali IntegralEdu

La nivelul domeniilor de studiu, tendinţa este ca tinerii români care studiază în străinătate să se îndrepte tot mai mult către sectorul aşa numit "STEM" (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Faţă de anii trecuţi, din ce în ce mai multe universităţi încep să pună accent pe programe de studiu în domeniul Ecologiei şi Waste Managementului, având în vedere creşterea masivă de locuri de muncă în acest domeniu, în ultimii ani. "Chiar dacă cei mai mulţi tineri români aleg domeniile STEM pentru studii în afară, au crescut în ultimii ani şi aplicaţiile în domenii precum: psihologie/ştiinţe cognitive, istorie/filosofie, business în zona IT. De asemenea, la nivelul IntergralEdu se înregistrează din ce în ce mai multe cereri pentru sectorul hospitality management, atât pentru Olanda, cât şi pentru Elveţia, ţara unde se află cele mai prestigioase instituţii academice de turism la nivel mondial. Oricare ar fi destinaţiile preferate sau domeniul de studiu ales, îi sfătuim pe toţi tinerii şi familiile acestora ca, în acest proces, să îşi aleagă un consultant educaţional care să le ghideze traseul. Consultanţii educaţionali sunt profesionişti conectaţi cu zeci de universităţi şi profesori din străinătate şi sunt antrenaţi să ofere soluţiile cele mai potrivite pentru cineva care îşi doreşte să studieze în afară. În plus, consultanţa are în vedere şi alegerea unui domeniu de studiu potrivit pentru fiecare, dar şi un sprijin în alegerea soluţiilor de finanţare a studiilor. Spre exemplu, doar în perioada 2018-2019, consultanţii educaţionali au ajutat tinerii care au apelat la IntegralEdu să obţină finanţări ale studiilor în UK de peste 4 milioane de lire sterline", explică Ana Maria Papp.
Taberele de fotbal cu antrenorii F.C. Arsenal, printre ofertele cu priză la public la târgul din acest week-end. Germania, printre preferinţele părinţilor români ca destinaţie de EduTabere.

Pe lângă universităţi, la WEF vor fi prezente zeci de organizaţii care oferă tabere educaţionale (EduTabere) în întreaga Europă, dar şi în Statele Unite sau Canada. Exportise Summer School, una dintre cele mai renumite instituţii organizatoare de tabere din UK, va fi prezentă la WEF cu oferte de tabere educaţionale pentru copiii pasionaţi de fotbal şi care se vor pregăti cu antrenori locali de la Arsenal, simţind astfel pe pielea lor experienţa jocului la unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume. Preţul pentru o astfel de tabără în UK poate ajunge şi la 1500 lire sterline, pe săptămână. Ofertele de tabere sunt variate, costurile pornind de la 700 lire/săptămână în UK, 1000 euro/săptămână în Portugalia sau 1600 franci/săptămână în Elveţia.

"Taberele în străinătate pentru copii reprezintă o tendinţă din ce în ce mai prezentă în ceea ce priveşte petrecerea timpului în vacanţe, contribuind la dezvoltarea educaţională şi relaţională a tinerilor. Practicarea limbilor străine în paralel cu activităţile educative şi recreative reprezintă una dintre cele eficiente metode de învăţare şi pregătire, atât în perspectiva unor studii academice în străinătate, dar şi ca experienţă de viaţă pentru un tânăr. Pe lângă Marea Britanie, una dintre cele mai populare destinaţii este Germania. Tot mai mulţi părinţi încep să îşi trimită copiii în tabere din Germania, având în vedere creşterea afinităţii românilor pe zona germanofonă", explică Raluca Niculae, Manager Departament Licee, IntegralEdu.

Peste 80 de instituţii de învăţământ din afara ţării vor fi reprezentate la târgul educaţional - World Education Fair, la hotel Radisson Blu în weekend-ul 29 februarie - 1 martie. Pe lângă Marea Britanie, vor fi prezente la eveniment şi instituţii de învăţământ din Olanda, Belgia, Germania, Elveţia, Portugalia, Polonia, Canada. World Education Fair se mai organizează la Timişoara (28 februarie), Constanţa (2 martie) şi Galaţi (4 martie).

Cei interesaţi să participe la World Education Fair se pot înscrie online pe www.worldeducation.ro sau direct la birourile de înregistrare din cadrul evenimentului. Participarea este gratuită.

Despre IntegralEdu

IntegralEdu este cel mai important consultant educaţional pentru studii în străinătate şi pentru programele Work and Travel în SUA, cu birouri de consultanţă în Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara. Grupul de firme INTEGRAL are o experienţă internaţională de peste 27 de ani în oferirea de informaţii elevilor, părinţilor şi a tuturor celor interesaţi de alegerea celor mai bune programe educaţionale şi instituţii de învăţământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, universitare şi centre de limbi străine. Prezentă în România din anul 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanţă în educaţie la nivel local şi reprezintă peste 500 de instituţii de învăţământ de top din întreaga lume. IntegralEdu organizează cele mai mari târguri de consultanţă educaţională pentru studii în străinătate în cadrul cărora elevii, studenţii şi părintii acestora au ocazia să întâlnească reprezentanţii unor şcoli şi universităţi de prestigiu din întreaga lume. Pentru mai multe informatii puteti accesa www.Integraledu.ro, www.worldeducation.ro si pagina de FB www.facebook.com/Integraledu.ro.