Publicat: 2 Iunie, 2017 - 15:55

În cei 10 ani de funcționare a clinicii Gynera, specialiștii au reușit să facă mii de oameni fericiți: peste 1000 de copii s-au născut datorită procedurilor de fertilizare in vitro, iar această performanță a fost celebrată azi, 1 iunie, în cadrul unui amplu eveniment, la Palatul Ghica Tei dedicat minunilor din eprubetă. 

Dl.Prof.Dr.Florian Dorel Bodog, Ministrul Sănătății, a declarat: “Salutăm inițiativa Societății Române pentru Fertilitate și Reproducere Asistată de a sărbători copiii concepuți cu ajutorul tehnologiei medicale și de a transmite un mesaj de încredere în performanța și realizările medicinei românești”. 

Coordonatoarea medicală a clinicii Gynera, dr.Laura Dracea, cu peste 20 de ani de experiență în domeniul medicinei reproductive, a spus: "Cu expertiza pe care o avem, pare complet deplasată ideea de a mai pleca în străinătate pentru tratamente de tip FIV. Ceea ce reușim noi este maximul posibil cu tehnologia medicală actuală”.

Interviu cu medicul Laura Dracea

Dr. Laura Dracea: ceea ce reușim noi este maximul posibil cu tehnologia medicală actuală

Medicul Laura Dracea este coordonatorul clinicii Gynera, cel mai performant centru românesc de reproducere asistată: unul din 3 copii din România, născuți prin fertilizare in vitro, a venit pe lume datorită specialiștilor români din clinica Gynera care la ora actuală, aplică terapii și metode medicale precum cele din centrele de referință din străinătate. Cu peste 20 de ani de experiență în domeniul medicinei reproductive, medicul Laura Dracea descrie pe larg performanțele românești și spulberă prejudecățile legate de FIV.

Ce înseamnă pentru echipa Gynera să facă fericiți atâția oameni?

Dr. Laura Dracea: În domeniul nostru, cunoaștem oameni în momente dificile ale vieții lor, nu neapărat din cauza suferinței fizice, cât mai ales a deznădejdii acumulate în mulți ani, lipsei de speranță după așteptări îndelungate sau după eșecuri repetate ale unor tratamente. De multe ori, chiar relațiile din cadrul familiei sau cu prietenii sunt profund afectate. Transformarea acestor oameni în momentul în care îndrăznesc să spere din nou sau, mai mult, când  vine vestea mult așteptată, este absolut spectaculoasă.  Atunci știm că ceea ce facem contează, că avem o menire nobilă și binecuvantată. Să simți că ai putut schimba viața cuiva, că ai luat parte semnificativ la cele mai importante momente din viața sa, nu poate fi exprimat în cuvinte. Îți hrănește sufletul și compensează toate eforturile, orele peste program și frecvent lipsa de lângă propria familie.

Cum reușiți să treceți peste momentele dificile?

Dr. Laura Dracea: Avem parte și de momente dificile și ne străduim să facem tot ce ține de noi pentru a le evita. Suferim mult alături de pacienții noștri atunci când un tratament nu se finalizează cu succes; ne consolează faptul ca mulți dintre ei înțeleg, apreciază ceea ce facem și revin pentru un nou tratament. Din păcate, avem parte și de dezamăgiri mari din motive meschine. La noi, dacă un medic apreciază că prelevarea ovocitelor are șansele cele mai mari de succes într-o zi de duminică, clinica va fi deschisă peste 4 ore, iar o echipă formată din ginecolog, embriolog, anestezist, asistent, recepționist, personal de curățenie va veni special, pentru un singur cuplu, fără costuri suplimentare. La consultații, petrecem uneori și 2 ore pentru a explica procedurile sau pentru a remonta pacienți demoralizați; în mod uzual, lucrăm peste program, în weekend sau zile de sărbătoare. Cu toate acestea, există și persoane revoltate pentru întârzieri de 30 de minute la consultații sau care, neînțelegând șansele lor reduse și explicațiile noastre, defăimează și critică tot ce pot. Situațiile nedrepte ne rănesc mai mult decât orice. Din fericire, nu se întâmplă des; trebuie să acceptăm că există și persoane care vor vedea mereu doar partea goală a paharului. Deși avem și astfel de momente dificile, bucuria succesului și satisfacția că putem ajuta atât de multe familii compensează din plin. Momentele în care primim vești, chiar și după ani de zile, cum sunt “poze cu copiii în prima lor zi de școală”, sunt neprețuite și ne aduc aminte de ce iubim această profesie. Poate și mai mult le suntem recunoscători celor care, deși nu reușesc să-și împlinească visul prea ușor, ne mulțumesc pentru sprijin și își doresc să mai încercăm în continuare, tot împreună.

Ce înseamnă în câțiva pași simpli un FIV în 2017 și cât “costă” un copil prețios?

Dr. Laura Dracea: Pentru o procedură FIV în 2017 este nevoie, în primul rând, de o vizită la un specialist în reproducere asistată, într-o clinica acreditată pentru FIV. Medicul evaluează cazul, explică detaliile și elaborează planul personalizat de tratament.

După această etapă, procedura FIV se desfășoară pe parcursul unui ciclu menstrual (de la o menstruație până la următoarea) și se poate rezuma în câțiva pași simpli:
Pasul 1 - Tratament de stimulare ovariană (10 zile, la domiciliu), cu monitorizări pe parcurs
Pasul 2 - Prelevarea celulelor reproductive (spermă, respectiv ovule prin puncție ovariană)
Pasul 3 - Obținerea, cultivarea și selectarea embrionilor viabili (în laboratorul FIV)
Pasul 4 - Transferul embrionilor în uter, după 2-5 zile de la prelevarea celulelor
Pasul 5 - Evaluarea rezultatului - test de sarcină și confirmare ecografică

Referitor la costuri, acestea sunt destul de mari pentru standardul de viață din România, dar nu aș folosi o exprimare de tipul “cât costă un copil prețios?”. Toți copiii sunt prețiosi, doar că, pentru ca unii dintre ei să vină pe lume, sunt necesare eforturi susținute din partea părinților, echipei medicale și, uneori, a familiei extinse și prietenilor. Cu cât ajutorul este cerut mai devreme, la o vârstă mai tânără, cu atât șansele de succes sunt mai mari și rezultatele se văd mai repede. Foarte multe paciente reușesc de la prima incercare, ceea ce înseamnă că alocă undeva între 3000 și 5000 de euro pentru investigații, medicație și procedură medicală, eventual și crioprezervarea embrionilor suplimentari, păstrați pentru mai târziu, când va fi momentul pentru un frățior. Pentru persoane peste 35-38 de ani sau cu probleme mai severe, poate fi nevoie de 2-3 încercări sau chiar mai mult și, în consecință, costurile se pot ridica semnificativ.

Ce progrese a făcut medicina reproductivă față de acum 20 de ani când ai început să lucrezi în domeniu?

Dr. Laura Dracea: În primul rând, au fost făcute progrese majore legate de siguranța tratamentelor și evitarea riscurilor, în special riscul de hiperstimulare ovariană și riscul de sarcină multiplă. În prezent, studiile extinse au adus numeroase informații prețioase, iar protocoalele de lucru pot controla și evita eficient complicații care se întâlneau în urmă cu 20 de ani. Referitor la șansele de succes, deși a apărut o multitudine de tehnici, teste speciale și terapii “minune”, foarte puține au reușit să-și dovedească eficiența. Au existat în ultimii ani doar două momente remarcabile de progres, care au revoluționat medicina reproductivă. Primul a apărut demult: acesta a fost introducerea în practică a tehnicii ICSI. Injectarea intracitoplasmica a spermatozoizilor (ICSI), o tehnică de micromanipulare a celulelor reproductive, a făcut posibilă obținerea de rezultate spectaculoase și în cazul infertilității masculine severe. Un al doilea moment remarcabil a fost în urmă cu puțin peste 10 ani, prin perfecționarea mediilor de cultură, introducerea sistemului de cultivare a embrionilor până la stadii mai avansate (stadiul de blastocist) și introducerea noilor tehnici de crioprezervare prin vitrificare. Aceste progrese spectaculoase, pe care le-am introdus și noi încă de la începuturile lor, au crescut semnificativ succesul fertilizarii in vitro și tehnicilor de crioprezervare. În ultimii ani, progresul vine din sfera geneticii dar, din păcate, rezultatele sunt doar la nivelul obținerii unor informații suplimentare, cu semnificație incomplet clarificată. Manipularea genetica propriu-zisă, posibilă din punct de vedere tehnic și intens studiată la animale, este încă foarte controversată și lipsită de studii de risc pe termen lung. Cu toate acestea, se estimează o noua revoluție în medicina următorilor ani, pe baza celor mai recente progrese din genetică, programarea celulelor stem sau a tehnologiilor de robotizare sau printare 3D.

Ce prejudecati există în continuare legate de aceste proceduri și cum ați reușit să le spulberați?

Dr. Laura Dracea: Cea mai persistentă prejudecată de care nu reușim să scăpăm nici noi și nici colegii din alte țări este cea legată de posibilitățile tehnice la vârste avansate. O concepție uzuală este aceea că “Mă ocup de carieră, casă, asigurarea unei stabilități financiare și, atunci când voi dori un copil, dacă nu se va putea natural, voi face fertilizare in vitro”. Acest gen de concepție pleacă de la premiza că, daca îți poți permite tratamentul, restul se va rezolva până la urmă. Din păcate, mediatizarea unor celebrități care au născut la vârste de 45-48 de ani continuă să alimenteze aceste idei. Ceea ce nu se spune și nu se știe este că DA, aceste rezultate sunt posibile și la 45 de ani și la menopauză, dar utilizând ovule donate, ceea ce este deja o cu totul altă discuție. Fertilizarea in vitro nu poate compensa vârsta decât prin înlocuirea celulelor reproductive cu unele mai tinere. Vârsta medie la care începe tranziția către menopauză este de 37-38 de ani, moment în care fertilitatea scade dramatic. Apelarea la specialiști în timp util este cheia succesului. Din fericire, alte prejudecăți au început să fie tot mai rar întâlnite. Reproducerea asistată a devenit atât de răspândită încât mulți au deja în anturaj cunoștințe care au trecut prin astfel de experiențe. Cele mai eficiente metode pentru combaterea unor prejudecăți mai vechi se dovedesc a fi poveștile apropiaților. Copiii sănătoși și inteligenți, părinții fericiți și deschiderea lor din ce în ce mai mare pentru a-și împărtăși experiențele au reușit să îndepărteze o mare parte dintre prejudecățile legate de riscurile pe termen scurt sau lung.

Care sunt performanțele actuale ale clinicii Gynera față de cele ale clinicilor de referință din lume?

Dr. Laura Dracea: Încă de la înființare, clinica a introdus tehnologii inovatoare, abia apărute în lume, ceea ce a creat un mare avantaj și a permis dezvoltarea unei experiențe pe care puțini o au. 
Rezultatele s-au văzut imediat și continuă să se plaseze la cel mai înalt nivel, comparativ cu alte centre europene. Raportarea obligatorie a rezultatelor către autoritatea națională, precum și monitorizarea europeană a peste 30 de țări, la care suntem și noi parte de câțiva ani, fac ca aceste rezultate să poata fi ușor interpretate și comparate. La cea mai recentă monitorizare europeană, rata medie de succes a procedurii FIV era de 34 % sarcini pe o procedură de transfer de embrioni. Media clinicii noastre pe ultimii 10 ani a fost de 45,5%. Pentru pacientele sub 35 de ani, rata medie de succes europeană este cuprinsă între 33 și 50%, în funcție de țară, în condițiile în care la Gynera este de 53% pe totalul procedurilor din ultimii 10 ani. Diferențele sunt vizibile și edificatoare. În aceste condiții, pare complet deplasată ideea de a mai pleca în străinătate pentru tratamente de acest tip. Ceea ce reușim noi este maximul posibil cu tehnologia medicală actuală. “Reclamele” sau rezultatele spectaculoase promovate de unele centre induc, din păcate, în eroare folosind calcule cumulate sau false rezultate, obținute accidental la câțiva pacienți și nedovedite pe studii științifice. Ceea ce diferențiază clinica Gynera de multe alte clinici din lume nu este numai performanța tratamentelor, ci și modul foarte personalizat și apropiat de abordare. Îi întrebam frecvent pe colegii din alte țări cum reușesc să nu lucreze în fiecare weekend, având un volum mai mare de proceduri și răspunsul este inevitabil același. Standardizarea sau politicile de lucru cost-eficiență pot fi bune pentru clinică sau personal, dar nu asigură mereu cea mai buna performanță. În Europa, rareori se muncește atât de mult pentru un pacient și rareori se alocă atât de multe ore pentru evaluări și explicații. Poate doar în unele clinici private din America și Anglia se mai poate întâlni ceva similar, dar evident, la niște costuri uriașe, în corelație cu timpul prețios al unor specialiști cu pregătire foarte avansată. Mulți pacienți care ajung la noi după ce au încercat tratamente în centre din străinatate apreciază mult această abordare și realizează imediat cât de puține informații aveau înainte de a trăi aceste experiențe diferite.