Publicat: 10 Octombrie, 2013 - 07:27

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) organizează, joi, 10 octombrie 2013, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, o dezbatere cu tema: “De ce avem nevoie de mecanisme independente de monitorizare a respectarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati mintale din institutii ?”

Evenimentul va avea loc incepand cu ora 09.30, la Spatiul Public European din Str. Vasile Lascar, nr. 31, parter, Bucuresti.
Organizatorii propun o analiza a cooperarii dintre ONG-uri si administratia centrala pentru legitimarea mecanismelor independente de monitorizare a respectarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate.

Identificarea modalitatilor concrete de implicare a sectorului ONG in monitorizare si beneficiile utilizarii mecanismului de monitorizare prevazut de articolul 33 al Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. O analiza a rolului Ministerului Muncii Familiei Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia pentru Protectia Persoanelor cu Dizabilitati, punct focal al Conventiei, in asigurarea ca toate persoanele cu dizabilitati se bucura de respectarea drepturilor lor fundamentale.

Dezbaterea va reuni reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor publice, universitati si reprezentanti ai societatii civile. Steven Allen, Ofiter cercetare si advocacy in cadrul Mental Disability Advocacy Center, va vorbi despre experienta lui in ceea ce privește articolul 33 din Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. La randul sau, Andreia Moraru, membru Board, Asociatia Europeana a Furnizorilor Privati de Servicii, presedinta Dizabnet, ne va vorbi despre experientele sale.

Dezbaterea face parte din proiectul “Societatea civila, partener activ in procesul de elaborare si evaluare a politicilor publice”, cod SMIS 35512, cofinantat din Fondul Social European, Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative”.

Proiect selectat in cadrul Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul Social European.