Publicat: 27 Decembrie, 2016 - 09:31

Marele dirijor Zubin Mehta a anunţat că se retrage. Director Muzical al Filarmonicii din Israel de aproape 40 de ani, Mehta a fost unul dintre cei mai buni dirijori ai lumii care au luat parte la Festivalul George Enescu ţinut la Bucureşti. Zubin Mehta va părăsi pupitrul Orchestrei Filarmonice din Israel în octombrie 2018.

Zubin Mehta s-a născut în Bombay, India şi a crescut într-un mediu muzical. Tatăl său, Mehli Mehta, este fondatorul Orchestrei Simfonice din Bombay şi a fost Director Muzical al Orchestrei Simfonice de Tineret Americane din Los Angeles.

În ciuda influenţei muzicale, domeniul său de studiu iniţial a fost medicina, pe care a abandonat-o la 18 ani pentru a se înscrie la Academia de Muzică din Viena.

Şapte ani mai târziu, începea să dirijeze atât Filarmonica din Viena cât şi pe cea din Berlin, devenind rapid unul dintre cei mai solicitaţi dirijori de orchestră şi operă. Este Cetăţean de Onoare al statului Tel Aviv, iar Filarmonica din München l-a numit Dirijor de Onoare, un titlu creat special pentru el.

Unul din momentele memorabile pentru români este cel din anul 2015, cand la Festivalul Enescu, Zubin Mehta a ales să dirijeze una din cele mai renumite lucrări ale lui Enescu: poemul simfonic "Vox Maris".