Publicat: 24 Februarie, 2015 - 14:32

Începând cu luna februarie a acestui an, bucureștenii au la dispoziție un nou serviciu de tip call center cu specific de consiliere pe probleme psiho-sociale. Serviciul este parte integrantă a proiectului 'Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea Centrului Social Multifuncțional Harap-Alb', derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.

Noul serviciu de tip call center funcționează în intervalul orar 08.00 — 16.00 și oferă consiliere psihologică, orientare și informare pe probleme sociale unor persoane care au nevoie de îndrumare și suport emoțional, făcând posibile intervenții rapide în cazul unor situații urgente.

La celălalt capăt al firului se află consilieri experimentați pe probleme psihologice, capabili să asculte și să detensioneze situații familiale tensionate sau stări psihice conflictuale. Persoanelor care apelează li se oferă posibilitatea unei programări la cabinetul de consiliere psihologică ce funcționează în cadrul Centrului Social Multifuncțional Harap-Alb.

Accesibil la numărul de telefon gratuit 0800.824.453, serviciul se adresează unor categorii sociale vulnerabile precum familii cu probleme psiho-sociale, persoane cu handicap, grupuri amenințate de excluziune sau marginalizare, copii sau tineri în pericol de abandon școlar etc.

Proiectul 'Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea Centrului Social Multifuncțional Harap-Alb' a fost finalizat în luna mai a anului trecut, fiind implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate prin Regio-Programul Operațional Regional 2007 — 2013, axa prioritară 3 'Îmbunătățirea infrastructurii sociale', domeniul major de intervenție 3.2, destinat 'Reabilitării/modernizării/dezvoltării și echipării infrastructurii serviciilor sociale'.

În urma implementării proiectului, un număr de 290 copii cu vârste între 3 luni și 4 ani, din sectorul 6, au șansa la educație și beneficiază de un loc în Centrul Social Multifuncțional Harap-Alb. Se estimează că 6000 de persoane adulte vor primi servicii de consiliere și reintegrare socială oferite în cadrul centrului. De asemenea, proiectul prevede că 1920 părinți vor beneficia de terapie de grup și cursuri gratuite.

Printre rezultatele proiectului se mai numără creșterea spațiilor destinate serviciilor sociale de consiliere și integrare socială, creșterea numărului de specialiști care se ocupă de cazurile sociale din comunitate, reducerea cererilor de servicii sociale nesoluționate, îmbunătățirea serviciilor sociale oferite, accesibilizarea mediului fizic pentru persoanele cu dizabilități și scăderea cheltuielilor la factura energetică prin amplasarea unor celule fotovoltaice.