20 septembrie 2021

1.053 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga ţară! Indiferent că sting incendii, participă la misiuni de descarcerare sau acţionează pentru deblocarea şi salvarea persoanelor sau animalelor din medii ostile vieţii, salvatorii desfăşoară zilnic sute de intervenţii, pentru protecţia comunităţilor.

Din cele peste 1.300 de misiuni desfăşurate de salvatori, în ultimele 24 de ore, mare parte din efortul colegilor noştri a fost concentrat pentru gestionarea solicitărilor primite din partea cetăţenilor, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Astfel, la nivel naţional, 1.053 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD, cele mai multe situaţii fiind înregistrate în zona Bucureşti-Ilfov (329 cazuri), urmată de judeţele Mureş (58 cazuri) şi Timiş (40 cazuri).

În afara acestor solicitări, salvatorii au acţionat pentru stingerea a 96 de incendii, precum şi în alte 203 misiuni destinate protecţiei comunităţilor.

În cursul zilei de ieri, mai multe echipaje de descarcerare şi prim-ajutor din cadrul ISU Ialomiţa au fost solicitate să intervină la un accident rutier, produs în localitatea Gheorghe Doja, în care au fost implicate 2 autoturisme. în urma impactului puternic, o persoană şi-au pierdut viaţa, iar alte 3 au primit îngrijiri medicale la faţa locului, fiind ulterior transportate la spital, pentru investigaţii suplimentare.

Un alt eveniment, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, s-a petrecut ieri dimineaţă, în judeţul Mureş. Pompierii militari au acţionat pentru stingerea unui incendiu produs într-un apartament al unui bloc de locuinţe, din Municipiul Târgu Mureş. Ajunse la locul solicitării, echipajele de intervenţie au constatat că flăcările se manifestau, cu degajări mari de fum, pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp. Din nefericire, în urma acestui eveniment, o persoană a fost găsită decedată, în interiorul apartamentului.

O altă acţiune care a presupus o reacţie imediată a pompierilor militari s-a produs în această dimineaţă în judeţul Iaşi, comuna Leţcani, unde, în urma unui accident rutier, produs între un autoturism şi un microbuz, 11 persoane au necesitat îngrijiri medicale din partea salvatorilor. La faţa locului, s-au deplasat de urgenţă o autospeciala de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de descarcerare, un echipaj de prim-ajutor medical, echipajul de terapie intensivă mobilă cu medic şi un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean. 7 persoane au fost transportate la spital, pentru investigaţii amănunţite.

Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteorologică, valabilă până astăzi, ora 18.00 ce vizează ninsori în general moderate cantitativ şi viscol la munte.

Astfel, în Maramureş, în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali va ninge în general moderat cantitativ şi local se va depune strat de zăpadă mai consistent. La altitudini în general de peste 1.500 m vântul va avea intensificări, temporar cu rafale de peste 80…90 km/h, ninsoarea va fi viscolită şi zăpada spulberată.

Ca urmare a informării primite, subunităţile operative sunt pregătite să intervină prompt pentru posibilele solicitări din partea cetăţenilor aflaţi în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro/ sau intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.