Publicat: 24 Mai, 2015 - 16:57
Share

Aproape jumătate dintre români se tem să vorbească în public, iar dacă sunt nevoiți să „iasă în față” simt un gol în stomac sau că li se golește creierul și nu mai au nicio idee, arată un studiu iVox realizat la comanda Self Trust Academy, companie de training de vânzări, public speaking, leadership şi dezvoltare personală. Dacă publicul depășește un număr de zece persoane emoțiile ating apogeul, fiind trădate de tremuratul vocii și al picioarelor, precum și de imposibilitatea de a privi interlocutorii în ochi.
O treime dintre români, îngroziți de vorbitul în public
Majoritatea oamenilor resimt un nivel mai crescut de anxietate când vine vorba de vorbitul în public, însă pentru unii acesta poate reprezenta o reală problemă. Aproape 5% dintre respondenți nu ar putea vorbi niciodată în public, teama lor atingând cote maxime. În același timp, unu din patru români vorbește în public doar dacă este obligat să o facă. Cei care reușesc însă să-și învingă teama au probleme atât cu construirea discursului, cât și cu prezentarea acestuia – însă au curajul de a se ridica să spună ceva (16%), iar 37% au emoții atunci când iau cuvântul.
Atunci când se ridică în picioare ca să țină un discurs, aproape 40% dintre cei chestionați simt un gol în stomac, iar o persoană din patru simte că „i s-a golit creierul” și că nu mai are nicio idee. Doar 19% dintre respondenţi declară că reuşesc să se adune şi să prezinte ideile într-un mod fluent.
De cele mai multe ori, tremuratul vocii trădează teama de a vorbi în public – în proporţie de 44%. Totodată, 26% dintre respondenţi menţionează imposibilitatea de a stabili şi susţine contactul vizual cu cei din public. Alţi 17% dintre respondenţi susţin că îşi pierd şirul ideilor şi se bâlbâie în timpul discursului, în timp ce 14% dintre ei simt că le tremură picioarele şi nu ştiu cum să își miște mâinile. 
Teama de a vorbi în public este influenţată şi de mărimea publicului. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj declară că ar resimţi emoţii în faţa unui public mai mare de 10 persoane (63%), iar 13% dintre ei chiar şi numai de la două persoane în sus. Doar 24% dintre respondenţi declară că vorbitul în public devine o problemă abia de la 100 de persoane în sus. 
Nu știm tehnici de control
Majoritatea participanţilor la sondaj nu cunosc tehnici de control al emoţiilor, utile în cazul situaţiilor care implică vorbitul în public (75%). Dintre cei care cunosc câteva tehnici de control al emoţiilor, 32% menţionează controlul respiraţiei şi controlul pauzelor din vorbire. De asemenea, unii dintre ei au mai indicat controlul mişcărilor în faţa publicului (22%) şi poziţionarea mâinilor (14%).
„Un trainer bun poate face mai mult decât să înșiruie câteva tehnici de control. El este cel care lucrează unu la unu cu cel care vrea să-și îmbunătățească abilitățile de public speaking, îi testează vulnerabilitățile și îl aruncă în arena cu lei, metaforic vorbind, atunci când este pregătit să susțină un discurs”, a declarat Alin Comșa, trainer și fondator Self Trust Academy.

Participanţii la sondaj apreciază în proporţie de 46% că ar putea să își îmbunătăţească abilitatea de vorbi în public, 31% susţin chiar că ar avea nevoie cu siguranţă de ajutor şi training pentru a-şi dezvolta această abilitate. 
Vorbitul în public – între pasiune și necesitate
Pentru mulţi dintre respondenţi vorbitul în public pare a fi o necesitate: 56% dintre ei doresc să participe la evenimente care presupun vorbitul în public, iar 32% declară că abilitatea de a vorbi în public este necesară la locul de muncă. 
„Diversitatea celor cu care lucrăm și care vin la cursurile noastre este extrem de mare. Lumea vorbitorilor, la fel ca și publicul, este foarte eterogenă. De la specialiști în vânzări la medici sau profesori, de la top management la executivi, cursanții noștri vin la workshopurile și sesiunile de training fie pentru că vor să se dezvolte personal, fie pentru că au nevoie de public speaking în activitatea lor de zi cu zi”, adaugă Andrei Dunuță, trainer și fondator Self Trust Academy.
Sondajul „Care este atitudinea românilor față de vorbitul în public?” a fost realizat la comanda Self Trust Academy online, în perioada 18-21 mai, pe un eșantion de 1.175 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, din mediul urban. Peste 47% dintre respondenți sunt absolvenți de studii superioare, iar peste 21% au finalizat studii de master. Cei mai mulți – aproape o cincime dintre participanții la studiu – lucrează în domeniul comerțului și marketingului, 17% activează în domeniul energiei, resurselor, construcțiilor, imobiliarelor și industriei auto, iar alți 16% au ca domenii de activitate educația, trainingul, consultanța, managementul.
Pentru toți cei care vor să facă primii pași în public speaking, Self Trust Academy a organizat duminică, 24 mai, un eveniment în premieră pentru România - Who’s King in Public SpeaKING? - o competiție de public speaking dedicată pe de-o parte celor care vor să învețe distrându-se și participând la un show inedit, iar pe de altă parte celor care deja sunt pe cale să devină speakeri de succes și care vor participa în concurs. 
Mai multe detalii pe site: http://selftrustacademy.ro/whos-king-in-public-speaking/

Self Trust Academy este o companie de training axată pe vânzări, public speaking, leadership și dezvoltare personală, fondată de trainerii Alin Comșa și Andrei Dunuță. Unul dintre cursurile emblemă ale Self Trust Academy este „Nu am venit să țin un discurs”, un curs unic de public speaking și vânzări, care folosește o metodă inovativă de învățare – filmarea încrucișată. Alte cursuri Self Trust Academy: „Charisma”, workshop prin care cursanții își descoperă, pas cu pas, prin exerciții practice, calitățile pe care trebuie să le dezvolte pentru a-și redobândi carisma; „Excelența în vânzări” oferă tehnici eficiente pentru a deveni vânzători extraordinari; „Ce vor bărbații. De fapt” - un workshop onest pentru doamne și domnișoare despre psihologia masculină și comunicarea eficientă cu un bărbat; „Elevator speech” - tehnica de a prezenta ideea, proiectul sau afacerea într-un mod captivant, în doar 60 de secunde; „I CAN”, workshop de transformare personală pentru a te programa pentru succes.