8 octombrie 2022

10 ani de la inaugurarea Experimentarium TM

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Cu UPT, experimentezi şi câştigi!” – un concurs lansat de Universitatea Politehnica Timişoara pentru a sărbători 10 ani de la inaugurarea Experimentarium TM

Pentru a sărbători împlinirea a 10 ani, în 21 aprilie 2021, de la inaugurarea oficială a Experimentarium TM, laboratorul interactiv de fizică din vecinătatea Hidrotehnicii (Splaiul Spiru Haret, Parcul Rozelor), Universitatea Politehnica Timişoara lansează concursul „Cu UPT, experimentezi şi câştigi!”, adresat tuturor elevilor din România, prin intermediul căruia cei pasionaţi de ştiinţe pot câştiga un laptop, o tabletă sau un smartphone.

Competiţia, care se desfăşoară între 22 aprilie – 21 mai 2021, este deschisă elevilor de la orice instituţie de învăţământ preuniversitar din România şi se desfăşoară pe pagina de Facebook a Universităţii Politehnica Timişoara, unde elevii trebuie să denumească în mod corect, prin comentariu la postare, cel puţin trei dintre cele 10 experimente prezentate în imagini sau fenomenul fizic la care se referă acestea, să eticheteze în comentariu 3 colegi/prieteni/elevi, să distribuie public postarea concursului şi să dea like paginii de Facebook a Universităţii Politehnica Timişoara.

În cazul în care vor exista mai mulţi elevi care vor da răspunsurile corecte, desemnarea câştigătorilor premiilor se va realiza prin tragere la sorţi. Concursul se va încheia vineri, 21 mai 2021, ora 12:00, când va avea loc şi extragerea live a câştigătorilor.

Găzduit într-un spaţiu generos, de peste 800 mp, pus la dispoziţie de Universitatea Politehnica Timişoara, Experimentarium TM oferă tuturor celor interesaţi peste 350 de experimente variate, ce ilustrează principalele fenomene şi legi ale fizicii, dar nu repetă experimente descrise în manualele şcolare. Experimentele au capacitatea de a capta atenţia şi interesul vizitatorilor, indiferent de vârsta acestora, datorită modului interactiv în care sunt prezentate, surprizelor care apar pe alocuri, aparentei magii şi contradicţiilor logice care le însoţesc.

Activitatea din centru promovează o cultură a experimentării şi colaborării, stârneşte curiozitatea, sporeşte înţelegerea şi stimulează idei noi. Prin experimentare, participanţii descoperă şi conştientizează fenomene şi legi fizice.

Cel mai nou proiect din cadrul Experimentarium TM este Experimentarium NON STOP. Dezvoltat pentru a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a efectua experimente în afara programului de vizitare, fără a avea nevoie de asistenţă de specialitate, Experimentarium NON STOP oferă, pentru început, o serie de 9 experimente interactive de fizică. Cele 9 experimente din cadrul acestui proiect sunt poziţionate în ferestrele clădirii ExperimentariumTm, Splaiul Spiru Haret nr 1A. Acestea pot fi văzute şi acţionate din afara clădirii, rând pe rând, singura ustensilă de care e nevoie pentru efectuarea acestor experimente fiind un laser pointer.

După 9 ani de activitate interactivă, cu grupuri de vizitatori din mediul şcolar şi universitar, din ţară şi din majoritatea ţărilor europene, însumând cca 40.000 de vizitatori, în ultimul an activitatea s-a desfăşurat în grupuri reduse, cu respectarea condiţiilor de distanţare şi în mediul on-line. Acum, respectâƒnd cerinţele înăsprite impuse, activitatea se desfăşoară exclusiv online, pe pagina de Facebook Experimentarium TM.