Publicat: 13 Martie, 2016 - 17:40
Share

Caravana „Sănătate pentru sate” a ajuns, sâmbătă, în comuna Vidra din județul Ilfov. "Începând cu orele 10:00, pacienți de toate vârstele (bătrâni, tineri, dar și foarte mulți copii) au fost consultați de medici specialiști în recuperare medicală, cardiologie, stomatologie, diabet și nutriție, psihologie, psihiatrie pediatrică, psihiatrie adulți, medicină internă, pediatrie, medicină de familie. Echipa medicilor voluntari a fost formată din 10 medici, 10 asistenți medicali, dar și personal auxiliar, toți voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului", după cum relatează Ana-Maria Vasilățeanu, jurnalist voluntar responsabil de Comunicarea campaniei. 
Toți au răspuns "prezent" la chemarea de a oferi consultații medicale gratuite semenii aflați în suferință sau în imposibilitatea de natură financiară și socială. Acțiunea s-a desfășurat în cabinetele medicale ambulante amenajate în sălile de curs ale Liceului Teoretic "Alexandru Rosetti" din localitate.

Vountarii au venit din dragoste pentru semeni
Este și cazul Elenei Mirea, asistent medical dietetician, care atunci când am întrebat-o de ce nu a lipsit la nicio acțiune a campaniei, ne-a răspuns radiind de fericire că a venit „din dragoste pentru oameni!" A continuat emoționată, cu ochii în lacrimi, că a lipsit doar în ziua în care a fost la un curs de diabet, "în rest am fost aici pentru că am simțit că aici pot ajuta. Și sunt bucuroasă să îi văd pe oameni cum vin și cum pleacă liniștiți că au fost consultați de medicii noștri”.
Prevenția este motivul principal care se urmărește prin acest program social-umanitar
Georgeta Mihu, medic stomatolog, atrage atenția asupra importanței prevenției în rândul controlului medical, nu doar stomatologic, atât în rândul copiilor, dar și al adulților. 
„Scopul acestei acțiuni umanitare este în primul rând acela de educare a generației tinere și foarte tinere în menținerea unei igiene corespunzătoare a aparatului dento-maxilar. Este important să îi facem pe cei mici, dar și pe părinții lor să înțeleagă cât de importantă este igiena. O conștientizare privind afecțiunile grave care pot fi rezolvate sau chiar evitate mult mai ușor la copiii de până la 14 ani. Am observat că există o reticență, o teamă față de prezentarea la medicul stomatolog, iar noi încercăm să ajungem în sufletele lor și să îi facem să înțeleagă că tratamentul este esențial și trebuie să fie o preocupare pentru părinți și copii. Prezența la medicul stomatolog trebuie să fie o preocupare permanentă, iar stomatologul trebuie să fieperceput asemenea medicul de familie. ”

 


Pacienți din toate grupele de vârstă, adulți în putere fără locuri de muncă și fără asigurare medicală
Părintele Cezar Dumitrașcu, Consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic, a lăsat sâmbăta reverenda pentru halatul de medic și ne-a împărtășit din exepriența acestei zile. „Am avut pacienți din toate grupele de vârstă, cei mai mulți bătrâni care s-au prezentat cu afecțiuni cardiace și reumatologice. Adulții în putere au fost iarăși mulți și am constatat cu durere în suflet că marea majoritate nu aveau loc de muncă, deci erau oameni fără asigurare medicală. Și au mai venit și foarte mulți copii cu probleme grave de nutriție.”

Alimentația de tip fast-food este cauza principală care duce la diferite probleme de sănătate, cele mai cunoscute fiind obezitatea, cariile dentare care afectează aproape toți dinții.  "Au venit pacienți și cu tulburări de tranzit, cu paraziți intestinali. Noi am încercat să le alegem tratamente ieftine, dar și eficiente în același timp", după cum ne raportează părintele Cezar Dumitrașcu.

Acele cazuri care au necesitat consult de specialitate și investigații suplimentare la clinicile și spitalele din București au fost trimise și programate în prealabil de către medicii voluntari. 

Cu toate că Vidra este suficient de aproape de București ca oamenii să ajungă la medic ori de câte ori situația o impune, din cauza lipsurilor materiale, în special financiare, oamenii nu merg la control. Pe de altă parte, apropierea de Capitală este un dezavantaj pentru săteni deoarece aceștia au împrumutat toate obiceiurile alimentare nesănătoase pe care orășenii le practică. Gospodăria țărănească tipică care se autointreține cu alimente proprii nu prea mai există. Majoritatea hranei e procurată de la București, din supermarketuri. Iar la polul opus, Vidra este suficient de departe ca să aibă foarte mulți oameni săraci. sau aflați la limita sărăciei care nu sunt în stare nici să își procure medicamentele. De aceea, medicii voluntari consideră că ar trebuie să revină mai ales cu o campanie de prevenție și educație sanitară. Desigur, aceasta se poate realiza numai cu ajutorul și împreună cu autoritățile locale.

Acolo unde medicul face investigații și tratează bolnavul, Dumnezeu aduce vindecarea trupească

A avut loc o bună colaborare între Biserică, medicii comunei, conducerea Liceului Teoretic "Alexandru Rosetti" Vidra și autoritățile locale. Părintele Cristian Nicolae Preda, parohul Bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, din Protoieria Ilfov Sud, Arhiepiscopia Bucureștilor, subliniază faptul că acolo unde medicul face investigații și tratează bolnavul, Dumnezeu aduce vindecarea trupească.

„Campania Sănătate pentru sate este o acțiune umanitară, inainte de toate, întrucât vocațiile preotului cu ale medicului se întâlnesc îndeosebi în slujirea aproapelui. Cu atât mai mult, când această acțiune socială este făcută în mod voluntar, fără a aștepta decât răsplata de la Dumnezeu. Considerăm că sentimentul comun al celor două slujiri, de preot și de medic, au ca și mod de manifestare afecțiunea și dedicarea față de nevoile sufletești și trupești ale oamenilor. De aceea, preotul într-o parohie nu este doar un mijlocitor între Dumnezeu și oameni, și implicit cel care aduce echilibrul sufletesc, cât poate fi și un mijlocitor între medici și oameni. Preotul este cel care cunoaște atât suferințele trupești și sufletești, cât și bucuriile credincioșilor din parohia pe care o păstorește. 
Astfel, prin acțiunea aceasta umanitară, realizată prin conlucrarea preotului cu a medicilor, arată că Dumnezeu lucrează în ambele slujiri, prin mâna preotului, când aduce liniștea sufletească și prin mâna medicului, care tratează bolnavul. Campania Sănătate pentru sate, este benefică întrucât previne și îndrumă pacienții pe calea însănătoșirii trupești." 

A avut loc o bună colaborare între Biserică, medicii comunei, conducerea Liceului Teoretic "Alexandru Rosetti" Vidra și autoritățile locale. Părintele Cristian Nicolae Preda a ținut să mulțumească pe această cale " autorităților locale, pentru implicarea de care au dat dovadă, cadrelor didactice de la școlile din comuna Vidra pentru găzduire și mobilizarea oamenilor

Ca şi la acţiunile precedente, Carrefour România a oferit pachete cu produse de igienă persoanală, fiind unul dintre partenerii de nădejde ai campaniei “Sănătate pentru sate”.

Vă reamintim că programul Sănătate pentru sate a demarat pe 12 septembrie 2015, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la inițiativa și sub coordonarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și a început în urma Protocolului de colaborare, semnat în data de 03 septembrie 2015, între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătății.

Ana-Maria Vasilateanu
voluntar Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului