26 iunie 2022

10 percheziţii domiciliare şi la sediile unor firme din judeţul Cluj, Braşov, Neamţ şi Bucureşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 26 mai, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul I.P.J. Sibiu, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Cluj, Braşov şi sector 3 Bucureşti, Serviciului de Investigaţii Criminale Cluj şi Sibiu efectuează 10 percheziţii domiciliare şi la sediile unor firme din judeţul Cluj, Braşov, Neamţ şi municipiul Bucureşti. Activităţile sunt desfăşurate într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals în declaraţii, înşelăciune, fals şi uz de fals.

În acest moment, se află în derulare 10 percheziţii domiciliare şi la sediilor unor firme din judeţele Cluj, Braşov, Neamţ şi municipiul Bucureşti, totodată, fiind puse în executare 7 mandate de aducere.

La nivelul Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu se află în lucru un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de infracţiunilor de grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals în declaraţii, înşelăciune, fals şi uz de fals.

În fapt, în luna aprilie a acestui an, în urma unei sesizări depuse de un sibian, poliţiştii Serviciului Investigarea Criminalităţii Economice au demarat cercetările care au condus la conturarea acestei grupări cât şi a modului de operare.

Astfel, în urma investigaţiilor desfăşurate, poliţiştii au stabilit faptul că modul de operare al grupării consta în preluarea frauduloasă de la titularii unor societăţi comerciale a părţilor sociale, sub pretextul unei eventuale cumpărări a societăţii, prin înaintarea unor documente de cesiune false către O.N.R.C., profitând de contextul pandemiei, când astfel de operaţiuni puteau fi efectuate şi online, prin folosirea semnăturii electronice a unui avocat.

Un alt mod de operare a fost convingerea administratorilor societăţii să se înscrie la unele licitaţii, iar după obţinerea documentelor societăţii preluarea acesteia prin acelaşi circuit al documentelor false.

Gruparea urmărea preluarea unor firme cu capital important, spre exemplu una dintre societăţi a fost evaluată la 10 milioane de euro.

Activităţile beneficiază de sprijinul colegilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Cluj, Braşov şi sector 3 Bucureşti, Serviciul Criminalistic Sibiu, Unitatea Teritorială de Analiza a Informaţilor Sibiu, Serviciului de Investigaţii Criminale Cluj şi Sibiu, precum şi al serviciilor de acţiuni speciale Sibiu, Cluj, Braşov şi Neamţ.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.