18 septembrie 2021

100 de ani de relaţii diplomatice România – Estonia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deschiderea expoziţiei „100 de ani de relaţii diplomatice România – Estonia”, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) găzduieşte expoziţia „100 de ani de relaţii diplomatice România – Estonia”, începând cu data de 15 septembrie 2021.

Expoziţia, dedicată celebrării a 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Republica Estonia, va fi inaugurată luni, 13 septembrie, începând cu orele 16,00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

La eveniment vor participa Excelenţa Sa, doamna Ingrid Kressel Vinciguerra, Ambasadorul Estoniei la Bucureşti, doamna Iulia-Raluca Matei, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, domnul dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, Directorul General al Muzeului Naţional de Istorie a României, membri ai corpului diplomatic şi alţi oficiali ai statului român.

La 26 februarie 1921, acum o sută de ani, Regatul României a recunoscut de jure Republica Estonia. Acest act a pus bazele relaţiilor diplomatice oficiale. Pe 20 august 1991, Estonia şi-a recăpătat independenţa pe baza continuităţii juridice a Republicii Estonia, pe care România, de asemenea, a recunoscut-o în scurt timp, după cinci zile, pe 26 august 1991. Data de 13 septembrie 1991 marchează restabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state.

Expoziţia este organizată de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe din România şi beneficiază de sprijinul următoarelor instituţii: Arhiva Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Estonia, Arhiva Naţională a Estoniei, Ambasada Republicii Estonia la Bucureşti, Ambasada României la Tallinn şi Muzeul Naţional de Istorie a României. Proiectul expoziţional conţine 21 de roll-up-uri care marchează cele mai importante momente din istoria comună a celor două state. Acestea ilustrează, în mod deosebit, relaţiile bilaterale dintre România şi Estonia din ultimii 30 de ani, în special vizitele demnitarilor.

O expoziţie asemănătoare va fi inaugurată la Muzeul Universităţii din Tartu de către Excelenţa Sa, domnul Călin Stoica, Ambasadorul României în Estonia.