2 iulie 2022

„100%.RO” la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul să viziteze expoziţia tematică „100%.RO – Prejudecăţi”, care va fi deschisă începând cu data de 23 aprilie 2021 la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.

Într-un cadru inedit, dialogând cu exponatele „Vilei cu clopoţei”, o vilă devenită muzeu, în care colecţionarul Nicolae Minovici a adunat în perindările sale obiecte de artă din mai toate colţurile ţării, vor fi expuse piese din colecţia vestimentară a creatorului de modă francez Philippe Guilet. Moda expusă în muzee cu profil artistic sau istoric reprezintă un eveniment inedit şi o noutate în istoria muzeală şi expoziţională.

Philippe Guilet a colaborat împreună cu numeroşi meşteri români pentru a realiza în 2011 această colecţie pe care a intitulat-o „100%.RO – Prejudecăţi”. Înlăturând orice prejudecăţi legate de cultura românească, Guilet a elaborat o colecţie vestimentară menită să pună în valoare creaţia actuală şi tradiţia artizanală. Aşa cum o serie de specialişti lucrează pentru a produce piese deosebite haute couture, în acelaşi fel o echipă de meşteri populari şi artizani, alături de tineri designeri, au lucrat sub atenta orchestraţie a lui Guilet. Sursele creaţiei au depăşit sfera costumului popular, colecţia-experiment lăsându-se inspirată de „veselia românilor”, de „zgomotul războiului de ţesut”, sau de diverse obiecte ale cutumelor noastre, precum oul încondeiat de Paşte.

Între ţinutele expuse, vizitatorii nu vor găsi iile şi şorţurile ţărăncuţei, ci obiecte vestimentare de factură occidentală, care sunt inspirate profund de tehnici de creaţie şi decoraţiune practicate până azi în România. Rochii cu mărgele, care amintesc de zgărdanele bucovinene, ţinute care amintesc de portul schileresc, sau ţinuta „şindriliană” sunt o parte din ţinutele spectaculoase pe care oaspeţii muzeului le vor putea admira. O rochie cu motive solare reiterează însemnele astrale care se regăsesc în expoziţia permanentă, atât pe pereţi, cât şi pe obiecte. Referirile la Bucureştiul actual nu sunt nici ele evitate, dovadă fiind ţinuta „Bucureştinei”, realizată din fire de cablu. Sfârşitul oricărei colecţii este marcat în mod tradiţional de apariţia rochiei de mireasă, expusă în „Camera fetei” din Muzeul Dr. Nicolae Minovici, imaginată ca o cameră dedicată zestrei tinerei soţii.

Care este legătura dintre haute couture şi arta populară românească? Dar între moda occidentală şi meşteşugul tradiţional românesc? Publicul este invitat să descopere răspunsul la aceste întrebări vizitând „100%.RO” – noua expoziţie tematică de la Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) – deschisă în perioada 23 aprilie – 31 octombrie 2021.