Publicat: 1 Iunie, 2019 - 00:00
Share

Aproximativ 1000 de elevi din Republica Moldova au fost, saptamana aceasta, beneficiarii campaniei de "Preventie si educatie pentru sanatate", desfasurata de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Ultimele doua activitati, din aceasta saptamana, au fost organizate la Scoala Gimnaziala "Alexandru Ioan Cuza", din localitatea Rosu si la Liceul „Mihai Eminescu”, din orasul Cahul.

”Avem o deosebita placere sa primim acesti voluntari deoarece activitatile pe care le realizeaza sunt foarte bine venite deoarece acesti copii, astazi, la momentul actual, sunt atat de mult distrasi de alimentatia gresita si de o igiena incorecta. Deci, sunt foarte importante lectiile prezentate de catre voluntari. Noi cei care suntem actantii educatiei facem acest lucru, dar cand vin medicii, care le explica copiilor aceste lucruri suntem dublu satisfacuti, caci, totusi, elevii nostri au ceva de luat de la acesti medici care sunt ambasadorii sanatatii si in republica noastra. Imi pare foarte bine ca cei din Romania s-au gandit si la noi, fratii mai mici, sa ne aduca un motiv nou pentru a ne gandi inca o data la sanatate”, a declarat Viorica Mladinov, directorul Gimnaziului "Alexandru Ioan Cuza", satul Rosu, raionul Cahul, Republica Moldova.

Maria Spiridon, nutritionist si voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: "Este o activitate minunata, ma bucur tare mult ca am reusit sa ajung in Republica Moldova la fratii nostri de dincolo de Prut. Copiii au avut o receptivitate crescuta, au fost foarte atenti cand le-am vorbit de stilul de viata sanatos si despre o alimentatie corecta. Am observat ca foarte multe lucruri deja le cunosteau si am fost foarte incantata cand am vazut ca in foarte multe scoli exista o preocupare pentru acest lucru, avand diverse postere si informatii despre alimentatia sanatoasa. Copiii sunt minunati de la cei mai mici, la cei mai mari, au pus intrebari, au fost interesati de aceste informatii".

Pavel Irina, studenta anul IV la Facultatea de Medicina si voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a metionat: "Copiii au fost foarte receptivi si dornici sa primeasca informatia noastra, le-am vorbit despre postura, facand de curand stagiul de Ortopedie, mi-a fost usor sa gasesc informatiile necesare pentru a le transmite modul in care isi pot pastra o postura corecta".

"Eu astazi am invatat ca trebuie sa ducem un mod sanatos de viata, sa pastram pozitia corecta a corpului, sa nu imbolnavim coloana vertebrala pentru ca nu este reversibila si m-a impresionat foarte mult cum a decurs toata prezentarea", a spus un elev. Colegul sau a completat: "Am invatat despre igiena personala, cum sa stam drepti si trebuie mereu sa spunem stop, sa ne dam la o parte, sa ne calmam si sa incercam sa fim pozitivi. Ma vor ajuta foarte mult cele invatate astazi, ma voi corecta foarte mult". "Prezentarea a fost excelenta, interesanta, utila, cu informatii pe care le voi respecta pentru sanatatea mea. Multumim", a aratat o eleva.

Ala Gaidar, director al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, din Cahul, a sustinut: "Sper ca aceste cunostinte pe care le-au capatat copiii nostri, astazi, le vor fi de folos in viata. Noi avem un parteneriat strans atat cu medicii, cat si cu profesorii din Romania si vom fi multumiti si bucurosi sa facem un parteneriat cu voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului si orice schimb de experienta ne ajuta si mai mult la rezolvarea acestor probleme de sanatate si conduita preventiva, care sunt globale, nu numai la nivel de tara".

Danut Pruna, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a argumentat: "De Campania de "Preventie si educatie pentru sanatate" desfasurata aici, in Republica Moldova, in raionul Cahul, in cele sase locatii, au beneficiat aproximativ 1000 de copii ai acestor scoli. Prin aceste comunicari ale medicilor voluntari s-a reusit sa se prezinte intreaga arie a problemelor cu care se pot confrunta pe viitor copiii daca nu tin seama de sfaturile primite. Sunt foarte utile aceste informatii pentru ca ele sunt prezentate de la varste fragede copiilor, ei se deprind cu aceste obiceiuri sanatoase si ulterior pot fi evitate probleme de sanatate, evidentiate de altfel in campania „Sanatate pentru sate" a Patriarhiei Romane. Referitor la aceasta campanie din Republica Moldova a fost una foarte utila pentru toti cei care au asistat la cele 6 prezentari in 6 scoli diferite si cu siguranta ne vom intoarce aici. Plusul cu care am venit noi aici este ca am venit cu medici specializati pe toate aceste probleme de sanatate".

Preotul Vadim Beresteanu, consilier eparhial-Sectorul cultural, a concluzionat: "Asemenea actiuni sunt oportune din partea unei echipe profesioniste pentru ca cunoastem ca sistemul de sanatate din Republica Moldova se confrunta cu multe lacune si cumva si pentru institutii este un model de urmat. Colaborarea aceasta intre Episcopia Basarabiei de Sud si echipa voluntarilor Patriarhiei Romane este frumoasa. Ne bucuram si vom strange multe foloase, probabil si consecinte frumoase, din moment ce copiii au avut acces la informatii extraordinare si in modul in care poate sa inteleaga un copil. Patriarhia Romana ne este noua mama si este firesc sa aiba grija de fii sai, ne bucuram si contribuim cu ce putem ca sa intarim aceasta legatura dintre Patriarhie si Episcopia Basarabiei de Sud".

Activitățile voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului in Republica Moldova se desfășoară cu inalta binecuvântare a Preafericitului Patriarh Daniel si binecuvântarea Preasfintitului Veniamin Episcopul Basarabiei de Sud.

Tag-uri Geo: