Publicat: 31 Iulie, 2017 - 15:47
Share

În al cincilea an de activitate, Asociația De-a Arhitectura lansează un nou proiect, Urban Up!, prin care își diversifică portofoliul cu încă o grupă de vârstă, cea a liceenilor. Sub egida programului Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun, proiectul a fost selectat în urma unui concurs în domeniul proiectelor educaționale.

Urban Up! Mediu construit pentru liceeni — conduce 1000 de liceeni din 7 orașe din România să înțeleagă și să își iubească orașele, să fie mai atenți la calitatea mediului construit, la valorile de patrimoniu, la felul în care locuim împreună spațiile orașelor. Liceenii sunt așteptați la 50 de ateliere susținute de profesioniști ai mediului construit (arhitecți, urbaniști, antropologi și ingineri) începând cu luna septembrie 2017.

Scopul proiectului Urban Up! este de a trezi interesul și a focaliza atenția liceenilor asupra orașului și de a oferi metode de lucru testate deja care pot fi ulterior folosite de cadre didactice, de organizații non-guvernamentale, de autorități publice locale, pentru ca mediul construit să fie obiect de studiu și reflecție și pentru ca perspectiva liceenilor asupra mediului construit să conteze. La finalul proiectului, rezultatele vizibile ale participarii la ateliere vor fi prezentate actorilor locali relevanți din fiecare oraș, dar și online, pe pagina proiectului, pentru a servi drept referință, în viitor, pentru activități legate de oraș derulate în licee sau în afara lor.

Atelierele gratuite organizate la final de săptămână se vor desfășura în București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sibiu și Timișoara. Ele vor fi susținute pe baza unor scenarii educaționale scrise de specialiști din rețeaua De-a arhitectura, selectate (în luna mai) de un juriu competent: Geta Costescu — psiholog specializat în pedagogie pentru adolescenți, Elena Ștefan — inspectorat școlar al municipiului București, Șerban Iosifescu — președinte ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), Mihai Iacob — cercetător la ISE (Institutul de științe ale Educației) și arh. Mina Sava — președinte Asociația De-a Arhitectura.

Cele 9 scenarii educaționale câștigătoare au fost adaptate contextului specific din fiecare oraș unde se vor organiza atelierele pentru liceeni chiar de către cei care vor servi drept facilitatori, în cadrul unui program de formare a formatorilor ce a avut loc în luna iunie, la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România (UAR). Programul, ce a avut 22 de participanți din întreaga țară, profesioniști ai mediului construit, a fost conceput de Claudia Pamfil, manager programe de formare în cadrul asociației și arhitect/urbanist cu experiență de formator pentru adulți.

Asociația De-a Arhitectura a fost înființată formal în ianuarie 2013 de către șase arhitecți și își propune o îmbogățire a culturii arhitecturale și urbane a societății românești actuale prin educația copiilor care sunt și 'formatori de opinie' ai părinților lor. Aici rezultatele asociației din anul 2015: Raport 2015.

Misiunea Asociației De-a Arhitectura

Construim prin educație. Construcția noastră crește când:

Copiii și adulții înteleg și iubesc valorile mediul construit și sunt activi în comunitățile lor

Profesioniștii mediului construit se implică prin educație în societate

În educație, joaca, experimentul și creativitatea sunt luate în serios

Lidl este prezent în 30 de țări din toată lumea și operează aproximativ 10.000 de magazine și peste 140 de centre logistice în 27 de țări din Europa. Lidl are aproximativ 215.000 de angajați, dintre care 5000 în România unde retailer-ul german are deschise peste 200 de magazine și 4 centre logistice. Misiunea Lidl în România este aceea de a le oferi zilnic românilor, în zone din imediata lor proximitate, produse de calitate la cel mai bun preț, direct de la producători, într-o largă varietate de sortimente.