Publicat: 11 Mai, 2012 - 16:41
Share

Vineri, 11 Mai, a fost dat startul campaniei electorale pentru alegerea primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale şi judeţene.

Campania se va încheia pe 9 Iunie, la ora 7,00.
 
Conform unei decizii a CNA, campania electorală în audiovizual va incepe pe 11 Mai și se va încheia pe 7 Iunie, la ora 24.00, iar candidații la alegerile locale se vor putea exprima gratuit în emisiunile informative, electorale și de dezbatere electorală difuzate de televiziuni și radiouri.

În această perioadă, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, dar şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.

Legea 67/2004 pentru alegerea administrației publice locale menționează că, în perioada campaniei electorale, candidații și reprezentanții partidelor politice aflate în competiție au acces la posturile publice și private de radiodifuziune și de televiziune numai la emisiunile și dezbaterile electorale.
Candidații care au deja funcții publice pot apărea în emisiunile informative strict în probleme legate de exercitarea funcției lor.


Candidaţii trebuie să respecte şi reguli bine definite în legislaţia electorală pe tot parcursul celor 30 de zile de campanie.

Aceştia au dreptul la spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii. Însă, nu în incinta unităţilor militare, în şcoli sau universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Spaţiile pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe şi se asigură pe bază de înţelegere cu privire la cheltuielile de întreţinere.

Spoturile publicitare electorale nu pot avea o durata mai mare de 30 de secunde și trebuie să fie asumate în mod explicit de competitorii electorali.

 Radiodifuzorii au obligatia sa asigure identificarea spoturilor electorale, astfel încât publicul să fie informat cu privire la competitorul electoral al carui mesaj este difuzat.


Sumele legale pe care fiecare candidat le poate utiliza pentru desfăşurarea campaniilor electorale.

Canditații pentru primăria generală a Capitalei nu pot depăşi limita de 10.000 de salarii de bază minime, iar cei care îşi doresc funcţia de edil pentru sectoare, municipii sau oraşe, 2.500 de salarii minime.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau nu o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc, potrivit legii, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.


Pentru prima dată, alegerea primarilor se va face din primul tur

Este declarat primar ales cel care obţine cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj.

În acest caz, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul, la care vor participa doar candidaţii aflaţi în această situaţie.

Şi alegerea preşedintelui de consiliu judeţean se va face prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin. Consilierii locali şi judeţeni vor fi votaţi pe liste de partid.

O persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru primar şi preşedinte de consiliu judeţean, pentru că o eventuală alegere în ambele funcţii ar declanşa alegeri anticipate.

O persoană poate candida pentru un singur consiliu local şi un singur consiliu judeţean şi numai pentru o singură funcţie de primar sau preşedinte de consiliu judeţean.


Pe data de 10 Iunie, românii sunt chemaţi la urne

În aceeaşi zi, alegătorii vor vota primarul, consiliul local, consiliul judeţean şi preşedintele consiliului judeţean. Cu patru buletine de vot pe mână şi o miză atât de ridicată, este bine de ştiut că pot participa la vot doar persoanele care au împlinit 18 ani sau cetăţenii străini cu domiciliul sau reşedinţa în România.
 
Urnele se vor deschide pe data de 10 Iunie, la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00, când preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează. Atenţie, însă, pentru că nu oricine are drept de vot.
 
În momentul în care intră în secţia de votare de care aparţine, alegătorul trebuie, înainte de toate, să se legitimeze.
 
Alegătorii vor primi, ulterior legitimării, patru buletine de vot şi o ştampilă, cu care vor intra în cabina de vot pentru a-şi exprima opţiunea.
 
Trebuie, de asemenea, ştiut, că prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. În cazul în care alegătorul nu poate să voteze singur, el are dreptul să cheme un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta.