14 august 2022

11 mari spitale au rămas fără imunoglobulină în ultima săptămână

Distribuie pe rețelele tale sociale:

România este la începutul unei noi crize a imunoglobulinei, ce riscă să fie mai gravă decât criza de proporții din perioada 2017-2018, în timpul căreia au murit pacienți rămași fără tratament, avertizează Florin Hozoc, CEO-ul Besmax Pharma Distribution, principalul distribuitor de imunoglobulină de pe piața românească și singurul care nu a oprit livrările în timpul crizei de acum 3 ani. 11 spitale mari din România au rămas fără imunoglobulină în ultima săptămână și au făcut solicitări de urgență pentru a face rost de tratament, iar „cel puțin 3 copii în stare critică aveau nevoie de imunoglobulină și am făcut eforturi să ajungă imunoglobulina a doua zi dimineață, ca să poată să fie administrată”, a declarat Florin Hozoc.

3 copii în stare critică săptămâna trecută din cauză că nu aveau imunoglobulină

„Săptămâna trecută au fost cel puțin 3 copii în stare critică care aveau nevoie de imunoglobulină și pentru care am făcut eforturi să ajungă imunoglobulina a doua zi dimineață, ca să poată să fie administrată. Dar asta înseamnă că suntem deja în aceeași fază în care eram în 2017, când viața unor copii, viața unor pacienți este în risc major”, a explicat Florin Hozoc, CEO-ul Besmax Pharma.

În ultima săptămână, Besmax Pharma Distribution a primit solicitări de urgență de la 11 spitale rămase fără stocuri de imunoglobulină normală, după ce distribuitorii cu care aveau contract au notificat că nu mai pot asigura livrările, spun reprezentanții companiei. Printre cele 11 spitale se numără Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie, Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu, Spitalul de Pediatrie Ploiești, Spitalul Clinic Județean Constanța.

Florin Hozoc a povestit, pentru HotNews.ro că „De vreo lună, în fiecare săptămână ne sună spitale cu care nu avem contract, au contracte cu alți distribuitori care au câștigat licitații – pentru că contractele cu spitalele se câștigă prin licitații – și ne sună spitale care au contracte cu alți distribuitori care distribuie imunoglobulină și care dau negație, adică informează spitalul că nu mai au produse disponibile.Și, în acel moment, practic spitalul trebuie să facă o achiziție de urgență. Până acum erau 2-3 spitale pe săptămână care erau în această situație. Săptămâna trecută, în schimb, a fost absolut infernal, pentru că au fost 11 spitale în această situație. Iar unele dintre ele voiau să facă achiziție de urgență în condițiile în care ne spuneau că au deja pacienți și trebuie musai să ajungă cât mai repede imunoglobulina la ei. Noi le spuneam că aducem, dar este complicat, de exemplu, să aduc imunoglobulină la Constanța, în 5 minute sau… Au fost inclusiv spitale care au spus „trimitem noi mașină”. Dar nu este vorba de mașină, e o problemă de procedură – trebuie să facem procedura de negociere, vreau să fiu sigur că este totul ok.”

„Ideea este că toți spuneau același lucru: că au pacienți internați în stare gravă, majoritatea copii, aveau nevoie de imunoglobulină și distribuitorul cu care aveau contract îi notificase că nu mai are imunoglobulină disponibilă”, subliniază CEO-ul distribuitorului numărul 1 de imunoglobulină de pe piața din România.