Publicat: 11 Iunie, 2019 - 17:23

În fiecare an, la data de 12 iunie, este marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Instituită în 2002, la iniţiativa Organizaţiei Internaţionale a Muncii, această zi are scopul de a atrage atenţia asupra fenomenului exploatării prin muncă a copiilor şi asupra măsurilor care se impun a fi luate pentru diminuarea acestei practici.

       La nivelul Sectorului 2, în anul 2005 a fost înfiinţată Echipa Intersectorială Locală – Sector 2, care a intervenit în cazuri de exploatare prin muncă a copiilor în domeniile agricultură, comerţ, activităţi şi prestare de servicii.

       Din păcate, populația are prea puţine informaţii pentru a recunoaşte şi a raporta situaţiile de exploatare prin muncă a copiilor.

     ”În vederea creşterii gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la fenomenul îngrijorător al exploatării prin muncă a copiilor şi cu privire la măsurile care ar trebui luate pentru reducerea acestei practici ilegale, Echipa Intersectorială Locală Sector 2 a demarat, împreună cu specialiştii din cadrul serviciilor sociale, ample campanii de informare. Astfel de acţiuni de informare vor continua. Este important pentru noi, ca autorităţi locale, să facem toate demersurile necesare în scopul reducerii cazurilor de exploatare prin muncă şi în scopul protejării drepturilor copiilor. Fiecare copil are dreptul la o copilărie lipsită de griji”, a declarat Mugur Mihai Toader, primarul sectorului 2.

          La nivelul DGASPC Sector 2 funcţionează linia permanentă  021.9852 Telefonul Copilului, unde poate fi sesizată orice formă de abuz asupra copiilor, inclusiv cazurile de exploatare prin muncă.

        Potrivit statisticilor din 2017, elaborate de Organizaţia Internaţională a Muncii, se estimează că, la nivel mondial, aproximativ 218 milioane de copii cu vârste între 5 şi 18 ani muncesc, iar dintre aceştia 152 de milioane sunt victime ale exploatării prin muncă. 72 de milioane dintre copiii victime ale exploatării prin muncă prestează munci periculoase.