5 octombrie 2022

12 percheziţii la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În urma percheziţiilor ce au avut loc ieri, 22 iulie, la persoane bănuite că ar fi tăiat, fără drept şi ar fi sustras arbori din fondul forestier naţional, iar, pentru acoperirea faptelor, ar fi folosit avize de însoţire false, au fost identificate şi ridicate documente de evidenţă contabilă, iar cercetările sunt continuate.

La data de 22 iulie 2021, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş, au efectuat 12 percheziţii, din care 9 în judeţul Alba, două în judeţul Sibiu şi una în judeţul Hunedoara, la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, complicitate la furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals intelectual.

Din cercetări a reieşit că, în perioada februarie 2015 – ianuarie 2021, o societate comercială din judeţul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept şi ar fi sustras arbori, din speciile molid şi brad, din fondul forestier naţional.

Reprezentanţii societăţii ar fi întocmit, în fals, mai multe avize de însoţire a materialului lemnos, pentru ieşirea din depozit a unei cantităţii însemnate de lemn rotund, către diferiţi clienţi, în condiţiile în care această activitate economică nu s-ar fi desfăşurat în acel loc.

Pentru a da o aparenţă de legalitate materialului lemnos livrat, reprezentanţii societăţii ar fi înregistrat avize de însoţire a lemnului de la diverşi parteneri, doar pentru a-şi crea un stoc fictiv, fără ca operaţiunea să aibă loc în realitate sau procedau la înregistrarea, în registrul de intrări – ieşiri, de material lemnos, cu toate că lemnul ar fi fost transportat şi comercializat direct clienţilor, fără intrarea lemnului în depozit.

Cu ocazia percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, documente de evidenţă contabilă.

10 persoane au fost citate şi audiate.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi luarea măsurilor legale.