Publicat: 3 Decembrie, 2018 - 10:00

Volintarii Paraclisului Catedralei Manuirii Neamului s-au implicat în organizarea Maratonului "1 Decembrie", editia a VIII-a –  care este parte integranta a proiectului “ROMANIA 100 – Educatie prin Miscare – Alergam 100 km pentru ROMANIA”.  Competiția a avut drept scop aducerea unui omagiu românilor care au facut posibilă Marea Unire de la 1918. De altfel, înainte de a se da startul, în Parcul Alexandru Ioan Cuza, a răsunat "Desteapta-te Romane" - Imnul de stat al Romaniei, fiind intonat de cei peste 1200 de participanti, la maraton.

Voluntarii Paraclisului au fost prezenți în punctele fierbinți ale competiției pentru o buna organizare si au susținut concurenții pe tot parcursul activității. De asemenea, voluntarii au oferit produse bio tuturor participanților prezenți la competiție, recomandate pentru refacerea si sustinerea după efort.

La Cursa fotoliilor rulante au participat numeroase persoane cu dizabilitati care au vrut să marcheze prin sport cei 100 de ani de Romanie. La sosire, toţi participanţii au primit medalii de finisher.

Ocupantii locurilor 1, 2 și 3 (open) de la fiecare proba, precum și primii 3 clasati pentru fiecare categorie de vârstă la probele competitive individuale au primit diplome și premii. Au fost peste 1200 de participantii.

Radu Preda, de la Elite Running, organizator Maraton 1 Decembrie, a declarat: "In ziua Centenarului sarbatorim 100 de ani prin alergare. 1200 de alergatori amatori s-au strans aici si au alergat cu steaguri tricolore, tricouri de colectie cu drapelul Romaniei, bucurandu-se si sarbatorind Marea Unire. Am avut o stafeta simbol, 100 de ani de Romania in 100 de kilometri, 4 sportivi profesionisti au alergat dand stafeta de la unul la altul, totalizand 100 de kilometri. Pe parcursul acestor 100 de kilometri am povestit din istoria tarii despre realizarile cele mai importante".

Calin Novacescu, sportiv, a punctat: "Este o zi importanta, Ziua Nationala a Romaniei si promovam modul de viata sanatos  si  miscarea in aer liber. Trebuie sa ne mobilizam toti pentru cauze nobile si sa iesim din casa pentru a face gesturi umanitare".

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a susținut: "Noi, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului ne-am alaturat Maratonului 1 Decembrie, competitie la care au participat peste 1200 de alergatori. Am oferit tuturor participantilor de la acest eveniment produse naturale, insa ne-am implicat si in organizare. Au participat peste 20 de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului".

"Am venit special din Iasi pentru a participa aici si mi-am propus ca in afara de acest maraton sa mai alerg inca 10 kilometri, in total 50 kilometri. Ceea ce doresc eu poporului roman in aceasta zi este sa fim mai buni, sa avem mai multa incredere in noi, sa avem mai multa atitudine si sper ca astfel, tara va avea un viitor un foarte bun", a declarat un participant la Maraton.

"Am ales portul popular pentru ca astazi este o zi speciala. Am alergat pentru ca atat pot sa fac si eu de Ziua Marii Uniri", a spus un alt concurent la maraton.

"Am alergat 21 kilometri la cei 61 de ani pe care ii am. Am venit de la Chisinau si am venit special pentru Romania sa alerg pentru cei 100 de ani de la Unire si le transmit romanilor felicitari si numai bine", a mentionat o concurenta, de la cursa 21 km.

La Maraton au participat si cetateni din Basarabia: "Chiar daca suntem basarabeni, tot facem parte din Romania Mare".

 

Un alt concurent a mentionat: "Petrec ziua Romaniei in alergare, e primul an in care alerg de 1 Decembrie. Pana acum, am participat la fiecare parada, am fost la Pitesti si la Sibiu, eu fiind absolventul unei scoli militare, insa de Centenar am ales sa militez pentru o viata sanatoasa prin miscare".

"Am vrut sa traiesc Centenarul gandindu-ma la acei romani care au facut tot ce au putut ca noi sa fim uniti", a specificat alt concurent.