6 iulie 2022

127 de persoane au beneficiat de screening medical gratuit în cadrul Caravanei de Bine a Crucii Roşii Române organizat în Brăila

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Încă 127 de persoane din mediul rural au beneficiat de consultaţii şi investigaţii medicale gratuite în cadrul cele de-a patra opriri a Caravanei de Bine a Crucii Roşii Române, pe 26 şi 27 martie, în comuna Movila Miresii, jud. Brăila. Medicii au oferit 482 de consultaţii şi recomandări terapeutice tuturor celor care s-au prezentat la control, copii, tineri sau vârstnici.

Timp de două zile, în cabinetele medicale constituite în Şcoala Gimnazială Movila Miresii , din cele 482 de consultaţii gratuite, 96 au fost de cardiologie, 40 de diabetologie şi boli de nutriţie, 75 de medicină internă – ecografie, 80 de oftalmologie, 69 de ORL şi 122 de persoane au beneficiat de măsurarea parametrilor. În urma consultaţiilor, toţi cei care s-au prezentat au primit scrisori medicale cu rezultatele clinice şi paraclinice, precum şi recomandări terapeutice.

Movila Miresii este cea de-a patra localitate în care face oprire Caravana de Bine a Crucii Roşii Române. Este o comună cu 4095 de locuitori unde 23% dintre persoane au peste 60 de ani şi 14.95% sunt copii sub 14 ani.

„În urma analizei de nevoi a comunităţii, realizată cu sprjinul voluntarilor filialei de Cruce Roşie Brăila, am constat că 84,21% dintre respondenţi nu au realizat nicio investigaţie medicală în anul 2021. Tot pe baza nevoilor comunităţii am stabilit şi specializările medicale pe care le-am adus în această Caravană. Însă, cel mai important aspect al acestui screening medical este depistarea de boli despre care pacienţii nu ştiau. Acest lucru s-a întâmplat şi aici în judeţul Brăila, dar şi în celelalte judeţe unde am fost şi ne bucurăm că în felul acesta salvăm vieţi”, a declarat Raluca Buzea, Manager proiect educaţie pentru sănătate.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a lansat în luna februarie 2022 proiectul umanitar Caravana de Bine, dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, menit să ofere acces la screening medical gratuit. Caravana face parte din Campania naţională de promovare a sănătăţii în comunităţile rurale şi este implementată de Crucea Roşie Română cu sprijinul financiar al United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC).

În contextul pandemiei COVID-19, sănătatea este mai importantă ca oricând, însă, de multe ori, oamenii din mediul rural nu dispun de informaţiile şi de resursele necesare pentru a preveni boli grave ori pentru a merge la medic atunci când apar primele simptome alarmante. Astfel, multe vieţi se pierd inutil. Prin parteneriate cu oameni de bine, medici şi personal medical, Crucea Roşie Română aduce medicii acolo unde este mai mare nevoie de ei.

Caravana de Bine a Crucii Roşii Române a fost până acum în judeţele Buzău, Dâmboviţa şi Arad, iar următoarea oprire va fi în judeţul Ialomiţa în zilele de 8-9 aprilie. Până în luna septembrie 2022, Caravana va ajunge şi în judeţele Botoşani, Caraş Severin, Mehedinţi, Olt, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Bacău, Bihor, Suceava.

În fiecare comunitate rurală din cele 16 judeţe, voluntarii Crucii Roşii Române desfăşoară demonstraţii de prim ajutor – pentru adulţi şi copii, sesiuni de educaţie pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriţie şi stil de viaţă sănătos (alimentaţia copilului mic, alimentaţia şcolarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC. De asemenea, voluntarii Crucii Roşii Române vor culege informaţii în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte şi profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale şi de educaţie pentru sănătate.

În urma analizei de nevoi şi prin consultare cu autorităţile locale, în cadrul Caravanei de Bine se vor organiza Centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19.

Caravana de Bine este susţinută de parteneri responsabili, care asigură echipamente medicale de înaltă performanţă şi personalul medical de specialitate (medici şi asistenţi medicali): SanoPass, Perfect Care, Easy Medical, Philips, Sanofi, Emerald.