Publicat: 28 Ianuarie, 2020 - 17:45
Share

Peste 13 000 de membri ai Comunităţii Declic au trimis e-mailuri către prim-ministrul Ludovic Orban, prin care solicită reluarea procedurii de includere a Roşiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO.

Membrii Declic solicită premierului Orban să trimită documentele necesare către UNESCO până la 1 februarie, termenul limită până la care România mai poate cere discutarea dosarului Roşia Montană în următoarea sesiune a Comitetului Internaţional.

Guvernul a inclus printre promisiunile din programul de Guvernare şi deblocarea dosarului Roşia Montană. În guvernarea Dăncilă, în mandatul de ministru al Culturii al lui George Ivaşcu, România a solicitat UNESCO suspendarea procedurilor, chiar în timpul sesiunii de evaluare, spre marea surprindere a delegaţilor internaţionali.

Dacă UNESCO nu este notificat de guvernul României până la finalul săptămânii, atunci tot procesul de includere a Roşiei Montane va fi blocat pe termen nedeterminat.

Până anul viitor va expira raportul experţilor, caz în care procesul de înscriere va trebui reluat de la zero. Aceasta ar însemna un dezastru total pentru construcţiile istorice care se distrug de la o zi la alta.

"Includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO este parte a programului de guvernare. Nu mai putem accepta ca politicienii să spună una înainte de a ajunge la putere şi, mai apoi, să uite ce au promis. După ce a primit mesajele a 13 000 de membri Declic, premierul ne-a sunat şi ne-a spus că analizează situaţia. Nu mai e timp de analiză, patrimoniul naţional de la Roşia se degradează, iar termenul pentru depunerea actelor expiră pe 1 februarie. Prin urmare, cu ajutorul a sute de membri Declic, am afişat pe cel mai mare panou publicitar din centrul Bucureştiului un mesaj pentru Ludovic Orban: ne trădezi sau semnezi pentru Roşia Montană? Vrem să ştie o lume întreagă că o promisiune dată nu poate fi întoarsă fără grave consecinţe. Şi mai ales, că încălcarea cuvântului dat nu poate fi iertată când te numeşti Ludovic Orban şi când ai promis unei ţări întregi schimbare", a declarat Roxana Pencea Brădăţan, reprezentant Declic.

Potrivit experţilor internaţionali, Roşia Montană îndeplineşte 5 dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să fie înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Încadrarea propusă în urma evaluărilor înscrie Roşia Montană în categoria "peisaj cultural". Roşia Montană este celebră pentru galeriile săpate direct în munte, ce însumează mai mult de 80 de kilometri. 7 datează chiar din Antichitate, alcătuind cel mai vast şi mai important sistem de exploatare minieră cunoscut în lumea romană.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: