6 decembrie 2021

13 ani de activitate în slujba comunităţii transilvănene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca a fost înfiinţată la 1 mai 2008 şi este structura militară operativă subordonată nemijlocit Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, specializată în executarea misiunilor de zbor în zona de responsabilitate.

Zona de responsabilitate a Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca cuprinde judeţele Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Alba, Mureş, Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita, iar la ordinul inspectorului general al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, poate îndeplini misiuni de zbor pe întreg teritoriul naţional, precum şi în străinătate, cu respectarea reglementărilor în vigoare.

În cei 13 de ani de la înfiinţare, personalul Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca a executat peste 6000 de ore de zbor, astfel:
– misiuni ordonate în volum de 2369:46 ore;
– zbor de instruire în volum de 1027:18 ore;
– misiuni SMURD şi în punctele de operare aeromedicale, în volum de 3066:21 ore.

Piloţii unităţii au executat misiunile de zbor pe elicoptere de tip Mi-8 sau MI-17, cât şi EC-135.

Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca are în dotare un elicopter MI-17, dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2400 cai putere şi zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5500 metri.

Misiunile executate de piloţii unităţii au constat în intervenţii la stingerea incendiilor, în zonele afectate de inundaţii, transportul pacienţilor sau a unor organe umane, prelevate în vederea transplantului, pentru căutare-salvare a unei persoane dispărute în munţi, antrenamentul cu echipajele de intervenţie din cadrul instituţiilor M.A.I. pentru extragerea persoanelor şi bunurilor materiale din zonele greu accesibile.

În cei 13 ani de existenţă în spaţiul aerian românesc, Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca şi-a îndeplinit misiunile în deplină securitate aeronautică, consolidându-şi statutul de armă de elită, robustă şi capabilă să execute toate misiunile operative, umanitare şi de cooperare încredinţate în sprijinul comunităţii, a autorităţilor publice şi pentru asigurarea respectării normelor legale şi de comportament în societate.

Comanda Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj – Napoca urează românilor de pretutindeni sărbători pascale binecuvântate.

Relaţii Publice
Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca