19 august 2022

13 percheziţii domiciliare într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de contrabandă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 16.03.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Grupuri Infracţionale Violente au efectuat un număr de 13 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, pe raza sectorului 6 din municipiul Bucureşti, în perioada 2019 – 2021, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat constituit în scopul obţinerii ilicite a unor profituri băneşti considerabile, ca urmare a comercializării de ţigarete neintroduse în circuitul fiscal al României, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă.

Activitatea ilicită de comercializare a ţigaretelor provenite din contrabandă se realiza prin intermediul unui magazin deţinut de către unul dintre liderii grupării infracţionale.

Organizarea ierarhică şi rolurile membrilor constituenţi în cadrul grupării erau bine determinate, aceştia respectând cu stricteţe modul de operare şi măsurile de precauţie stabilite şi îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de către factorii decizionali ai entităţii, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activităţii infracţionale de către organele de urmărire penală.

Astfel, s-a stabilit faptul că o parte din membrii grupării se ocupau de procurarea ţigaretelor de la diverşi furnizori, de depozitarea temporară şi de transportul acestora în punctul de desfacere şi în diverse autoturisme folosite pe post de depozit, alţii aveau ca atribuţie vânzarea ţigaretelor, iar o parte a membrilor au atribuţii în supravegherea zonei, plasându-se în locuri din care puteau observa cu uşurinţă apropierea organelor de poliţie, caz în care îi avertizau direct pe cei care se ocupau de vânzarea ţigaretelor să sisteze activitatea infracţională pentru a nu fi descoperiţi.

Membrii din ierarhia superioară a grupului se ocupau de colectarea sumelor de bani obţinute în urma comercializării ţigaretelor provenite din contrabandă, de efectuarea plăţilor către membrii din eşaloanele inferioare (de vânzare şi de supraveghere) pentru contribuţia acestora.

Activitatea de comercializare a ţigaretelor se desfăşura după un program riguros, începând cu ora 08:00 şi până în jurul orei 19:00, existând o medie de aproximativ 60 de clienţi pe zi, preţul mediu al unui pachet de ţigări fiind de 13 lei.

Pentru a securiza activitatea desfăşurată, discuţiile telefonice clasice între membrii grupării infracţionale erau extrem de rare şi purtate într-un limbaj codificat, majoritatea apelurilor fiind iniţiate prin intermediul unor aplicaţii criptate.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 70.000 ţigarete, suma de 6500 de lei, un pistol cu bile, supus autorizării, deţinut legal, precum şi mai multe arme albe.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.