29 noiembrie 2021

130 de acţiuni de ecologizare şi peste 40 de acţiuni educative cu copii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei (22 martie), începând de astăzi, atât la nivel central, cât şi la nivelul celor 11 bazine hidrografice, Administraţia Naţională „Apele Române”, împreună cu Administraţiile Bazinale de Apă şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, vor organiza peste 130 de acţiuni de ecologizare ale principalelor cursuri de apă şi ale lacurilor de acumulare din administrare, precum şi 40 de acţiuni educative la nivel online în care sunt implicaţi peste 100 de copii. Toate aceste demersuri vor întregite prin proiectul muzical participativ „WaterSong” (Cântecul Apei), în parteneriat cu Cantus Mundi România, care va fi lansat în data de 22 martie, de Ziua Mondială a Apei.

O parte din angajaţii noştri au început deja să cureţe, alături de autorităţile locale, cursurile de apă şi lacurile de la nivelul tuturor bazinelor hidrografice. Pe sectoarele de râuri unde nivelurile apelor sunt crescute, intervenţiile vor avea loc după ce debitele vor fi în scădere.

Un exemplu de bune practici este parteneriatul dintre Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti (din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea) şi primăria sectorului 2 din Bucureşti. Angajaţii Formaţiei de lucru Colentina, împreună cu cei ai autorităţii locale, au curăţat şi îndepărtat de mai bine de trei săptămâni peste 900 de tone de gunoaie (menajere, de construcţie, plastice), 179 de tone de resturi vegetale şi 18 depozite necontrolate neutralizate din apa şi de pe malurile lacului Plumbuita şi Fundeni. În această săptămână, se acţionează manual şi mecanizat în 32 de spaţii.

La sfârşitul acţiunilor, veţi putea vizualiza pe paginile de socializare ale Administraţiei Naţionale „Apele Române”, precum şi pe cele ale Administraţiilor Bazinale de Apă şi ale Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor cât de frumoase sunt apele României atunci când devin curate.

De asemenea, în aceste zile, la nivel naţional, vor fi organizate acţiuni educative online din cele mai diverse: lecţii sau workshopuri on-line, ateliere online de creaţie şi de pictură, cluburi de lectură, Zilele Porţilor la principalele lucrări din administrare, expoziţii virtuale de desene şi creaţii ale copiilor, dezbateri interactive şi experimente cu apă online. Aceste activităţi vor fi integrate în cadrul campaniei dezvoltate la nivel online de către organizatorul Zilei Mondiale a Apei sub numele de „Water2me” în care copiii sunt încurajaţi să vorbească despre apă şi să transmită un mesaj profund având ca punct de pornire sloganul Zilei Mondiale a Apei, „Preţuieşte apa”.

Vom reveni cu informaţii suplimentare, pe parcursul derulării evenimentelor şi la finalizarea lor.