18 august 2022

14 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Olt şi Vâlcea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 19.05.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Piteşti au efectuat un număr de 14 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Olt şi Vâlcea, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică.

În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2017 – 2020, membrii grupării au acţionat coordonat în scopul săvârşirii infracţiunii de fraudă informatică. Trei dintre suspecţi au avut calitatea de racolatori, iar 22 dintre ei au avut rolul de a deschide conturi la unităţi bancare din România. Aceste conturi au fost folosite pentru colectarea sumelor de bani de la persoane vătămate din Germania, Belgia, Elveţia, Austria, Spania, Italia şi Luxemburg, interesate de achiziţionarea unor bunuri, în special telefoane mobile, console de jocuri video şi aspiratoare, în legătură cu care au fost postate anunţuri fictive pe o platforma de profil, folosind conturi de utilizatori accesate fraudulos.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 150.000 de euro.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate mai multe sisteme de calcul, telefoane mobile şi alte obiecte şi înscrisuri.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul SCCO Olt şi SCCO Vâlcea şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş şi Grupării Mobile de Jandarmi „Fraţii Buzeşti” Craiova.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.