Publicat: 14 Februarie, 2020 - 16:39
Share

DIICOT a anunțat, vineri, trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care se află soţii Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett, dar şi un asistent social, în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus din judeţul Maramureş. Adolescenții, cu vârste între 12 și 18 ani, erau excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, aveau actele de identitate şi bunurile personale confiscate şi erau supuşi unor acte de violenţă fizică extremă, fiind exploatați prin muncă, spun procurorii.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cele 14 persoane sunt acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, complicitate la infracţiunea de trafic de minori, trafic de persoane, complicitate la infracţiunea de trafic de persoane, lipsire de libertate în mod ilegal, complicitate la infracţiunea de lipsire de libertate, spălare a banilor, favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

Procurorii spun că în perioada martie 2014 - august 2019 Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett şi cetăţeanul român Vasile Năsui, zis "Neţu", au constituit un grup infracţional prin care au fost traficați mai mulţi tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative vizând recuperarea şi reintegrarea socială, în baza unor programe şi proiecte derulate de fundaţii coordonate de către soţii Schumann.

Tinerii erau exploatați prin muncă, fiind folosite metode brutale și traumatizante - acte de violenţă fizică extremă, ameninţări, lipsire de libertate, încarcerare, privarea de tratamente medicale în cazul celor care ar fi trebuit să urmeze prescripţiile medicilor curanţi, privarea de continuarea studiilor.

Furnizarea serviciului social denumit "asistenţă şi sprijin în reabilitarea socială a copiilor şi tinerilor cu probleme comportamentale - Projekt Maramureş", în baza căruia gruparea efectua aceste activităţi, s-a realizat prin intermediul unei entităţi (nedefinibilă din punct de vedere juridic) intitulată Centrul "Projekt Maramureş" în localitatea Vişeu de Sus, judeţul Maramureş.

Anchetatorii spun că acest centru este situat pe un vârf de deal, într-o zonă izolată, fără semnal GSM, foarte greu accesibil chiar şi în condiţii de vară, pe un drum forestier, fiind necesar un vehicul cu tracţiune 4x4. Până în oraşul Vişeu de Sus, distanţa este de 8 km, iar pe timp de iarnă, copiii erau practic izolaţi, depinzând exclusiv de către angajaţii centrului pentru eventualele deplasări în afara acestuia.

Deşi Schumann Bert Sieghard susţinea că următoarea "fermă" este la aproximativ 500 de metri, cea mai apropiată proprietate era imobilul aparţinând acestuia şi soţiei sale.

Fondurile băneşti cu ajutorul cărora "Projekt Maramureş" îşi desfăşura activitatea erau furnizate de statul german, către o asociaţie înregistrată în aceeaşi ţară şi de aici direct către Schumann Bert Sieghard, existând mai multe conturi bancare deschise pe numele său.

Tag-uri Institutii: