Publicat: 31 August, 2015 - 18:12

Pe 26 și 27 august, un juriu de opt experți internaționali, dintre care doi Masters of Wine, a realizat cea mai amplă evaluare a aproape 250 de vinuri din România și Republica Moldova. Vinurile obținute din soiuri autohtone au fost deosebit de apreciate de membrii juriului, o parte dintre ei exprimându-și dorința de a deveni ambasadori ai vinurilor noastre peste hotare. Rezultatele jurizării vor fi cuprinse în prima ediție a cărții „The Wine Book of Romania”, care va apărea la începutul anului viitor.

Printre cele mai apreciate vinuri din soiuri autohtone s-au numărat cele obținute din Fetească Regală, Fetească Neagră, Băbească Neagră, Negru de Drăgășani, Zghihară și Tămâioasă Românească. Și vinurile obținute din soiuri internaționale au fost cotate cu note bune, printre acestea numărându-se cele provenite din Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon sau Merlot.

Juriul a oferit fiecărui vin în parte calificative între 3 și 5 stele: 3 însemnând un vin bun, 4 - foarte bun și 5 - excelent. Totodată, specialiștii au avut posibilitatea să excludă vinuri din selecția inițială. Din totalul vinurilor evaluate, peste 15% au primit 5 stele, 36% au fost notate cu 4 și peste 37% au obținut 3 stele. 11 procente dintre vinurile degustate de juriu au fost eliminate. „Faptul că am refuzat anumite vinuri nu înseamnă că ele nu sunt vinuri de top, ci că în România trebuie cultivată această exigență a vinului de calitate. Vom trimite recomandările noastre personale producătorilor ale căror vinuri au fost excluse. Noi nu suntem aici să criticăm, ci să le oferim consultanță celor care au încredere că vinurile lor merită un loc în topul internațional”, a declarat Caroline Gilby, Master of Wine din Marea Britanie.

Președintele juriului a fost Marinela Vasilica Ardelean, expert internațional în vinuri și inițiatoarea proiectului “The Wine Book of Romania“. „Am avut emoții pentru fiecare vin în parte, dorindu-mi ca toate să fie apreciate și evaluate cât mai bine. M-am bucurat că membrii juriului au înțeles importanța proiectului și, implicit, responsabilitatea lor în cadrul acestuia. Mai mult, o parte dintre ei își doresc să devină ambasadorii vinurilor noastre. Știu că ne aflăm într-un moment istoric pentru industria vinului românesc din punct de vedere al vizibilității, al recunoașterii și mai ales al confirmării calității. Acest ghid îi va incuraja pe cei care produc vinuri de calitate și îi va inspira pe cei care își doresc să exceleze în viitor”, a declarat Marinela Vasilica Ardelean.
O mare parte din vinurile degustate i-au impresionat plăcut pe membrii juriului, aceștia apreciind calitatea și personalitatea vinurilor românești și din Republica Moldova. Paul Robert Blom, degustător internațional cu peste 50 de ani de experiență în domeniul vinurilor, a apreciat zona noastră ca fiind “the new old world of wine” (noua lume veche a vinurilor), în timp ce Luiz Alberto, expert din SUA, a fost cucerit de caracterul atât de personal al vinurilor obținute din soiuri autohtone. 
„Calitatea vinurilor românești este în continuă creştere și cred că România are un viitor strălucit în acest domeniu”, a declarat Helmuth Koecher, președintele Merano Wine Festival, membru al juriului.

Procesul de evaluare a urmat toate rigorile obiectivității și transparenței, reprezentanții producătorilor neavând acces la Valea Verde Retreat din Cund, județul Mureș, locul de desfășurare a jurizării. Juriul a lucrat în perechi de câte două persoane și le-au fost dezvăluite doar anul vinurilor și originea soiurilor (autohton sau internațional). După ce fiecare membru al juriului a acordat propriul său punctaj, notele au fost discutate fie în perechi, fie în grupuri de patru persoane, fie la nivelul întregii echipe. Soiurile autohtone au fost degustate de către toți membrii juriului, iar punctajul final a fost decis în unanimitate.
Din juriul care a evaluat vinurile românești au făcut parte doi Master of Wine (un titlu rar și de mare prestigiu în domeniu): Caroline Gilby (Marea Britanie) și Rod Smith (Franța). Alături de ei s-au aflat importanți experți din lumea vinurilor precum Paul Robert Blom (degustător internațional de vinuri - Olanda), Luiz Alberto (fondatorul „The #winelover community” din America), Helmuth Koecher (Președintele Merano Wine Festival - Italia), Zoltan Szoverdfi-Szep (Președinte al ROvinHUd - România), Cosmin Grozea (degustător internațional de vinuri - România) și Mi Yeun Hong (jurnalist și degustător internațional de vinuri - Coreea).

În perioada aprilie - august 2015, Marinela Ardelean a vizitat personal în jur de o sută de crame din România și Republica Moldova și a degustat aproape trei mii de vinuri. De la fiecare producător în parte ea a ales între zero și cinci etichete pentru vinurile tinere și maxim patru etichete pentru vinurile de peste zece ani.
Jurizarea vinurilor românești a avut loc la Valea Verde Retreat, un spațiu relevant pentru ce înseamnă potențialul turistic rural al României și mai ales un loc care a făcut posibilă înțelegerea profundă a specificului și soiurilor autohtone.
Colectarea vinurilor, menținerea lor la temperatură controlată și organizarea pentru degustare a fost realizată cu sprijinul Hotelului Privo din Târgu Mureș.