Publicat: 10 Iunie, 2018 - 10:22
Share
Anti-Iohannis, anti-Kovesi, anti-Statul Paralel

"Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie / Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?”, spunea, sâmbătă seară, primarul Capitalei, Gabriela Firea, pe scena amplasată în Piaţa Victoriei, în faţa a peste 150.000 de oameni veniţi din toate judeţele la mitingul PSD pentru "apărarea democraţiei şi a statului de drept". Manifestanţii au recitat împreună cu edilul - îmbrăcat în ie - versurile lui Eminescu. Oamenii obosiţi după drumul de zeci sau sute de kilometri au privit admirativ întregul eveniment, de la ecranele uriaşe şi clădirea Guvernului acoperită cu un drapel, până la liderii de partid ţinând discursuri pe scenă despre statul paralel, abuzuri şi oameni interceptaţi de serviciile secrete, ei huiduind de fiecare dată când era rostit numele şefului statului, al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sau ale politicienilor din opoziţie. "Brigăzile Albe”, aşa cum a spus chiar Liviu Dragnea că au fost numiţi, au luptat sâmbătă seară în Piaţa Victoriei împotriva "abuzurilor şi statului paralel" reprezentat de Laura Codruţa Kovesi şi Klaus Iohannis. 

Deși mitingul PSD era programat să înceapă la ora 20.00,  primii protestatari au ajuns în Piaţa Victoriei înainte de orele prânzului. Acolo, scena fusese deja amplasată în urmă cu câteva zile, spaţiul pentru presă începuse să fie delimitat, ecranele uriaşe erau deja aşezate şi se făceau ultimele pregătiri. Mobilizarea forţelor de ordine a fost impresionantă, fiind aduse autospeciale SMURD din alte judeţe ale ţării, au fost prezenţi sute de jandarmi, dar şi poliţişti ai Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS), iar Poliţia Română a survolat Piaţa cu un elicopter.

Gabriela Firea, Liviu Dragnea, Liviu Pleşoianu, Călin Popescu Tăriceanu, Viorica Dăncilă au vorbit despre abuzuri, stat paralel, drepturi şi libertăţi încălcate şi despre democraţie. Ei au îndemnat la o luptă continuă împotriva statului paralel, l-au criticat şi ironizat pe Klaus Iohannis, "cel cu geacă roşie care participă la proteste ilegale” şi i-au felicitat pe românii din piaţă - "Brigăzile Albe”, aşa cum s-a exprimat Liviu Dragnea, care "curăţă ţara de mizeria împrăştiată de şobolani". În timp Firea a recitat din Eminescu, Dăncilă a vorbit despre o "epocă a urii”, iar Olguţa Vasilescu a spus că a cunoscut ea însăşi statul paralel, pentru că a pătruns în casa ei ca un musafir nepoftit.

Aplauze şi huiduieli - aşa s-au împărţit reacţiile celor din Piaţa Victoriei sâmbătă seară. Aplauze pentru Liviu Dragnea, huiduieli pentru Iohannnis, aplauze pentru mesajele de încurajare a luptei împotriva statului paralel spuse cu patimă pe scenă, huiduieli pentru Laura Codruţa Kovesi.

Manifestaţia nu a fost lipsită de incidente. La un moment dat, un grup de protestatari #rezist a apărut în Piaţa Victoriei şi au început să strige împotriva simpatizanţilor PSD. Au fost rapid înconjuraţi de jandarmi, care au strâns rândurile până când manifestanţii au fost nevoiţi să se retragă pe Calea Victoriei. 

Protestatarii au plecat din Piaţa Victoriei în jurul orei 23.00. Liviu Dragnea a dat asigurări că angajaţii de la salubritate vor face curăţenie.

Mai mulţi reprezentanţi ai grupului civic "Corupţia ucide" au venit cu saci de gunoi şi mănuşi şi au strâns, alături de operatorii de salubritate, peturile şi hârtiile.

Peste 150.000 de persoane au participat la mitingul PSD "împotriva abuzurilor" organizat în Piaţa Victoriei din Capitală. Oamenii au venit cu cămăşi şi tricouri albe şi cu pancarte cu mesaje precum "Vrem securitate socială, nu securişti în societate" sau "Run, Coduţa, Run".

Considerat de mulți ca inutil și neproductiv mitingul a avut totuși darul de a proiecta în mentalul public forța care se aflăm în spatele coaliției de la guvernare și care constituie suportul electoral datorită căruia, cu toate erorile comise, aceasta se bucură încă de încredere. Totodată mitingul a constituit o bună trambulină pentru lansarea mesajelor prin care coaliția luptă împotriva abuzurilor comise de „statul paralel” și de principalii săi reprezentanți - Klaus Iohannis, Codruța Kovesi și rămășițele „Binomului”.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: