Publicat: 20 August, 2019 - 13:37

Medicina militară aniversează mâine, 21 august, 157 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei. Cu acest prilej, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC), alături de Direcţia medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi alte instituţii de profil din reţeaua de sănătate a apărării, ordine publică, siguranţă naţională şi a autorităţii judecătoreşti (OPSNAJ) îşi va omagia înaintaşii printr-o serie de activităţi, cu relevanţă pentru importanţa istorică a evenimentului, manifestări la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi din conducerea Ministerului Apărării Naţionale, din instituţiile şi autorităţile publice centrale, din mediul academic, dar şi cadre militare în activitate, în rezervă şi în retragere.
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” va fi reprezentat atât de doamna General maior medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul unităţii, cât şi de şefii clinicilor şi secţiilor din spital.
 Seria de manifestări omagiale va începe de la ora 10.00, când, la momântul Generalului de divizie medic dr. Carol Davila, va fi adus un pios omagiu celui care este părintele medicinei româneşti, moment urmat de un ceremonial religios şi depunere de coroane. Depuneri de coroane vor avea loc şi la statuia generalului Davila, amplasată în incinta SUUMC, începând cu ora 12.00.
Ulterior, în Amfiteatrul din Ambulatoriul SUUMC, începând cu ora 12.30, va avea loc un al moment festiv, marcat prin alocuţiuni, conferirea Emblemei de Onoare a Medicinei Militare şi avansări în grad.
 
***

La 21 august 1862, prin Înaltul Decret Domnesc nr. 4629, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înfiinţate Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei.
Înainte de această atestare, s-au pus bazele pentru constituirea medicinei militare moderne, principalele repere istorice fiind:
- 13 septembrie 1831 - ia fiinţă un lazaret, în baza regulamentui “miliţiei” Principatului Ţării Româneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central (SMC). 
- 1851 - la solicitarea comandantului spitalului, ia fiinţă primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenţei medicale în regim de urgenţă.
- 1853 - domnitorul Barbu Ştirbei încredinţează conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila. Acesta elaborează primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a două funcţii organice, respectiv, asistenţa medicală chirurgicală şi cea de medicină internă. Tot prin efortul său, se concretizează conceptul de infrastructură materială şi de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.
- 1855 - Carol Davila înfiinţează, în cadrul Spitalului Militar, Şcoala de Mică Chirurgie pe care, un an mai târziu, o transformă în Şcoala de Chirurgie, a cărei curiculă universitară este similară cu cea a şcolilor secundare de medicină din occident. În calitate de director al acestei unităţi de învăţământ, Carol Davila  structurează cursurile după principii militare, elevii participand în mod efectiv atât la pregătire medicală, cât şi la exerciţii de simulare şi aplicaţii în teren, cu materiale sanitare de campanie.
- 1856, la propunerea şi sub organizarea lui Carol Davila, ia fiinţă învăţământul farmaceutic, acesta fiind  coordonat de farmacistul militar Ştefan Hepites. În baza opisului domnesc semnat de Alexandru Dimitrie Ghica cu nr. 1902 din 16 august 1857, aceasta se transformă prima formă de învăţământ medical superior din ţara noastră, respectiv, în Şcoala Naţională de Medicină și Farmacie, ai cărei absolvenţi erau recunoscuţi şi  peste hotare. 
- 1857 - prin decretul imperial al împăratului Napoleon III, Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie din Bucureşti a fost asimilată şcolilor secundare de medicină din Franţa, iar un an mai târziu, aceasta va fi recunoscută şi în Italia, conform decretului regal, din data 15 august 1858. 
- 1858 - Carol Davila introduce primul regulament al serviciului interior al Spitalului Militar Central, creând o bază clinică de practică medicală şi învăţământ militar.
- 1869, Carol Davila înfiinţează la Bucureşti Facultatea de Medicină. În acelaşi timp întemeiază învățământul farmaceutic și veterinar şi fondează, împreună cu horticultorul austriac Ulrich Hoffmann, Grădina Botanică din București, introduce concursurile medicale și stagiile obligatorii în spitale etc. 
- 1889 – la data de 25 septembrie se finalizează lucrările noului sediu al SMC, locaţie în care ne desfăşurăm activitatea şi la acest moment.