29 septembrie 2022

16 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Vâlcea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 29.06.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră efectuează 16 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Vâlcea, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi şi spălarea banilor.

În cauză, s-a reţinut că, la sfârşitul anului 2021, a fost constituit, pe raza judeţului Vâlcea, un grup infracţional organizat, format din cetăţeni români şi afgani, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, în vederea obţinerii în mod facil a unor sume importante de bani, grup care a acţionat până în prezent.

În vederea realizării scopului grupului infracţional, membrii acestuia au racolat, adăpostit şi transportat migranţi, care proveneau cu precădere din India, Pakistan şi Bangladesh.

În vederea transportării migranţilor, au fost utilizate autotrenuri, remorci şi autoutilitare, care erau proprietatea membrilor grupului infracţional organizat sau care erau utilizate de societăţile comerciale, controlate de grupul infracţional organizat, având ca obiect principal de activitate transportul rutier de mărfuri.

Migranţii erau ascunşi printre mărfuri, respectiv între baxuri de polistiren, caserole şi alte mase plastice, între sau în frigidere şi în sicrie. În cazul unora dintre transporturi, viaţa migranţilor a fost pusă în pericol din cauza condiţiilor de transport (spaţii închise ermetic, în care se respira cu dificultate, între mărfuri voluminoase, prost ancorate etc.).

În această modalitate, sub pretextul efectuării unor transporturi de marfă, având ca destinaţie state din spaţiul Schengen, au fost organizate, coordonate şi efectuate mai multe transporturi de migranţi în scopul trecerii frauduloase a frontierei de vest a României.

Pentru fiecare migrant, membrii grupului infracţional organizat au pretins şi primit între 3.500 de euro şi 5.000 de euro, sumele dobândite în această modalitate fiind ulterior împărţite între aceştia, în funcţie de poziţia deţinută în ierarhia grupului şi de gradul de implicare în activitatea infracţională şi au fost investite, pentru a ascunde provenienţa lor ilicită, în autoturisme de lux, imobile cu destinaţia de locuinţă şi noi autovehicule de transport marfă.

Pe parcursul urmăririi penale, cu sprijinul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad, au fost documentate 10 transporturi prin intermediul cărora membrii grupului au încercat să scoată ilegal din România aproximativ 270 de migranţi.

În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate în vederea indisponibilizării, până la acest moment, sumele de aproximativ 45.000 dolari, peste 40.000 euro, 70.000 de lei, 9.200 rupii ş.a.

În cursul zilei de astăzi, sunt efectuate, în paralel, de către Inspectoratul General pentru Imigrări, 2 controale la imobilele de pe raza Municipiului Bucureşti, de unde, membrii grupului infracţional organizat au preluat, în mod frecvent, migranţi pe care i-au transportat spre graniţa de vest a ţării.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 19 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Acţiunea beneficiază de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Direcţia de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere, Garda de Coastă, Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti-Otopeni, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi al Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. Comunicat de presă – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism