Publicat: 13 Februarie, 2020 - 13:36
Share

La data de 12.02.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale au efectuat un număr de 16 percheziţii domiciliare pe raza teritorială a judeţelor Cluj, Arad, Olt, Vâlcea şi Giurgiu, în baza a două ordine europene de anchetă, emise de autorităţile franceze, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunile de furt calificat, tăinuire şi spălare a banilor.

În baza cooperării dintre procurorii DIICOT şi autorităţile franceze, s-au efectuat cercetări cu privire la un grup infracţional organizat, care, în perioada 01.02.2019 - 18.02.2019, ar fi comis un număr de 57 de furturi, în dauna SNCF Franţa(compania feroviară franceză), cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro.

Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive pentru dezmembrare şi valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă), stabilindu-se că s-a reuşit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone.

În urma acţiunii, au fost ridicate înscrisuri, sumele de 40.000 de lei, 1.860 de euro, 3 motoare de ambarcaţiuni şi mai multe bancnote contrafăcute.

La acţiunea din România, alături de procurorii DIICOT, la coordonare, a participat şi judecătorul de instrucţie francez, iar la activităţile desfăşurate au asistat şi trei anchetatori ai Jandarmeriei Naţionale Franceze şi un specialist al A.P. FURTUM din cadrul Agenţiei Uniunii Europene de cooperare în materie de aplicare a legii, care a oferit sprijin prin intermediul biroului mobil.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Cluj, Arad, Olt, Vâlcea şi Giurgiu.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Comunicat de presă - DIICOT
 

Tag-uri Institutii: