29 iunie 2022

EURO-2020: A DOUA SEARĂ DE OPTIMI, PRIMA SURPRIZĂ

euro 20
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mai întâi o observație. Critică. Față de UEFA. Observație împărtășită de mai toți comentatorii de fotbal. La care ne raliem. Acei observatori pricepuți de la care mai ciugulim și noi, nespecialiștii, câte o idee. Dar nu și câte o perlă, precum cele de la unii comentatori televiști, care ne aruncă niște banalități, de-ți vine să dai cu telecomanda, în ei, mă rog, în ecran.

Iată câteva mo(n)stre: “ mingea este în teren” ( nu cumva să fie În piscină, sau să fie subtilizată de vreun ultraș), “scorul final nu se știe, mingea e rotundă” ( și noi care credeam că e pătrată), “ galezii trebuie să marcheze, dacă vor să meargă în sferturi” ( dar dacă nu vor, că pierd rezervările de pe Coasta de Azur, cu gagicile,de pildă?)etc., etc. Închidem parantezele.

Deci, observațiile critice și sugestiile de viitor, de care UEFA ar trebui să țină cont, se referă la programul unor competiții, fixat apriori, ca la tenis. Va juca în etapa următoare 1 A cu 2 B, 1 X cu 2 Y și așa mai departe. Fără să știm cine e, cine va fi A, B, X, Y. La tenis merge o asemenea programare,  pentru că sunt mai mulți beligeranți pe un tablou; dar la fotbal e altceva.

La tenis, dacă nu-ți convine perspectiva, partea ta de tablou, te poți retrage; pe motiv de sănătate, accidentare, ca să nu te faci de râs în viitoarea partidă. Dar la competițiile internaționale de fotbal este imposibilă ieșirea benevolă din cursă. Doar dacă, doamne ferește, tot lotul înghite COVID. Până atunci, în ultimele meciuri din grupele de calificare, echipele își auto- manipulează rezultatele, pentru a se clasa pe locul unu sau doi, sau trei, care le convine mai mult în etapa superioară. Deci te poți feri de un adversar sau de altul, printr-un egal, sau , chiar o înfrângere, ceea ce la tenis nu se poate. Dar asta înseamnă o falsitate și o știrbire a realității și frumuseții jocului. Și, mai mult, înseamnă o împerechere în etapele superioare a unor echipe ce ar merita să se întâlnească abia în finală.

Iar soluția este la mintea cocoșului, cum zicea vărul meu Șor, un împătimit al jocului de fotbal și al celui de table : de ce nu se trage la sorți, după fiecare etapă , programul viitor al competiției?
Se poate face acest pas simplu, într-un birou, la Nyon, fără tam-tam, cu numere ca la loto. Imparțialitatea ar fi a computerului. Totul televizat. Eventual s-ar stabili niște capi de serie. S-ar putea repeta  asemenea operații înainte de optimi, înainte de sferturi, de semifinale, și cum zicea mucalitul de Șor, și înainte de finală. Nu râdeți de el, că  și marele antrenor Teașcă a lansat poanta absurdă către jucători: “ ai, n-ai mingea, tragi la poartă!”

Prin asemenea trageri la sorți ar fi și un suspans mai mare; iar, dacă s-ar întâmpla să cadă la joc tot două echipe mari, puternice în etape următoare , asta ține doar de norocul sau nenorocul lor. Vom vedea reacția celor care gestionează afacerea fotbal.
Dar să vedem ce s-a întâmplat aseară și azi-noapte, la Budapesta și, respectiv, la Sevilla, în optimile 3 și 4 de finală.

În primul meci dintre Olanda și Cehia s-a înregistrat și prima surpriză a optimilor. Au bătut cehii și i-au trimis la lalele pe meseriașii de la portocala mecanică.
Stadionul Pușkaș Arena a fost ticsit. De mulți olandezi, dar și de mai mulți cehi, veniți de mai aproape. Precum și de localnicii maghiari, care au ținut, bineînțeles, cu Olanda, care i-a acceptat în Spațiul Schengen  (pe noi, încă nu). A fost un meci mai bunicel, în comparație cu cel din prima optime, dintre galezi și danezi. Cam de nota 6-7. Dacă ținem cont și de surpriză. Cehii și-au amintit că, pe vremuri, erau o forță în competițiile europene și mondiale. Și, au forțat, mai ales în mitanul al doilea. Și, mai ales, după minutul 55, când s-a rupt jocul și echilibrul, prin eliminarea lui De Ligt, care a făcut un henț în cădere; intenționat, după părerea, corectă, a VAR-ului. Prin joc simplu, dar cu elan și pragmatism, atleții cehi le-au înfipt-o de două ori olandezilor. Mingea, ce credeați? În minutele 69 și 80; autori, Tomas Holeș, coleg cu Stanciu al nostru la Slavia Praga, și , respectiv, Patrik Schik, de la Leverkusen.
De ce surpriză? Pentru că cehii s-au calificat din grupă de pe locul trei, după Anglia și Croația, iar batavii de pe locul întâi al grupei C, fără înfrângere. Apoi să nu uităm cărțile de vizită ale combatanților. Jucătorii cehi se bat mai mult prin campionatul lor, iar în afară, doar pe la Breșcia, PAOK, West Ham, Bristol, nici vorbă de Real, Juventus, sau Barcelona. În timp ce olandezii încasează bani frumoși de la Inter, Juventus, Man. City și United, Liverpool, Lyon … Doar portarul Tomas Vaclik, care a apărat foarte bine aseară, blocând, unu la unu, un atacant advers, la un gol gata făcut, se poate mândri cu o echipă de top ca Sevilia.
Al doilea meci, dintre Belgia și Portugalia, de la Sevilla, a fost crunt, aproape de infarct, pentru portughezi, care, din postura de campioni europeni, s-au văzut eliminați. Dintr-un șut năpraznic tras în min.42, de unul din frații Hazard, Thorgan, jucător la Dortmund. Șut de la distanță, care putea fi apărat de portarul portughez, neatent,care se gândea, probabil că e portar la…hotel. 1-0 până la final. Și eliminare pentru Portugalia. Meciul a început lent, în ritm de tangou, chiar plictisitor. Abia în minutul 24 s-a tras la poartă.

Ambele echipe au fost prudente și pasele se învârteau doar pe la mijlocul terenului. Din când în când buldozerul belgian Lakaku, starul lui Inter Milano, mai “ara” tarlaua portughezilor, doar până la hotarul de șaișpe, unde termina benzina. De partea cealaltă, Ronaldo, ținut stric de câte doi-trei adversari s-a zbătut, schimbând și pozițiile, a centrat și a primit, mai ales în presingul pentru egalare, dar în zadar. Nervii au apărut, normal, mai cu seamă la portughezi. Pepe și-a ieșit din…pepe-ni, a faultat dur, ca și alți colegi, și De Bruyne, de la Man. City, a părăsit terenul, accidentat serios.

Așa că portughezii pleacă acasă, iar belgienii se vor înfrunta cu italienii în sferturi, tocmai la Baku ( ce meci!, care ar fi putut cădea în semifinale, sau chiar în finală)
Noi, românașii, spectatorii și telespectatorii, nu jucătorii pe teren, că a avut grijă de asta Burleanu, Rădoi et&, ne vom vedea diseară la ora 19 la optimea Spania-Croația, meci tare, la Copenhaga, și apoi , București, ora 22, la meciul Franța-Elveția. Pronostic 1
Foto wowbiz

Dumitru Bujdoiu