3 iulie 2022

17.500 de semnături, depuse la Guvern, pentru renunțarea la prevederile abuzive din legile serviciilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comunitatea Declic a protestat, miercuri, la Guvernul, și a cerut premierului Nicolae Ciucă să renunțe de urgență la prevederile abuzive din pachetul de legi pentru serviciile de informații. Mai mult, membrii Declic au cerut ca proiectele să fie asumate și puse în dezbatere publică.
„Vedem că politica preferată este cea a struțului cu capul în nisip. Parlamentarii spun că n-au primit niciun proiect privind legile securității. În coaliție s-a așternut tăcerea. SRI și SIE evită să se pronunțe pe conținutul acestor legi. Cerem ca prevederile care amenință drepturile și libertățile civile să fie eliminate și proiectele să fie dezbătute public”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.
Comunitatea Declic a depus la Secretariatul General al Guvernului o listă cu 17.500 de semnături ale cetățenilor care cer coaliției să renunțe la ,,măsurile toxice din proiectele privind securitatea națională’’.

,,În forma actuală, legile securității reprezintă un atac la democrație. Nu vrem să fim un stat milițienesc’’, a completat Racheleanu, reprezentantul Declic.

Prin aceste legi, SRI și SIE vor, printre altele, să oblige cetățenii și firmele să devină ,,turnători’’ în numele „siguranței naționale”. În plus, președintele statului primește puteri sporite, în timp ce Parlamentul, Curtea de Conturi și nici măcar Parchetul nu mai pot verifica activitatea serviciilor sau a angajaților acestora.

Membrii Declic prezenți la protestul din fața Guvernului au scandat „Vă rugăm să ne scuzați, ne simțim supravegheați” și „Pentru țară vrem soluții, nu filări și persecuții”.
Mai mult, membrii Declic au fost urmăriți îndeaproape de ,,Supraveghetori’’, securiști moderni, singurele personaje care ar avea de câștigat dacă legile devin realitate.
La fel ca în cazul dezbaterii pe tema legilor securității, reprezentanții Guvernului nu au coborât să discute cu protestatarii, deși au fost invitați.
Costurile acestei acțiuni au fost achitate integral din donații ale membrilor comunității.
Cele peste 17.500 de semnături ale petiției Renunțați la măsurile toxice din proiectele privind securitatea națională! au fost depuse la registratura Guvernului.

Conținutul petiției poate fi consultat aici: https://facem.declic.ro/campaigns/renuntati-modificari-privind-proiectul-sri

Sursa foto Declic