8 august 2022

17 mai – Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

STS, servicii IT&C securizate pentru statul român

17 mai – Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) marchează Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale şi publică imagini nemaivăzute din arhivă cu echipamente şi autospeciale de telecomunicaţii folosite în urmă peste 60 de ani. E modul nostru de a prezenta publicului contribuţia instituţiei la evoluţia şi transformările societăţii informaţionale din România.

De 30 de ani STS asigură telecomunicaţii speciale şi de aproape 20 de ani furnizează internet şi servicii IT, cu măsuri de securitate asociate, pentru toate instituţiile statului, de la Guvernul şi Preşedinţia României până la primării de comună. De 15 ani STS operează şi gestionează centre de date în care sunt găzduite cele mai importante sisteme şi aplicaţii informatice, servicii şi site-uri web ale autorităţilor din România.

În prezent, cele mai multe solicitări din partea beneficiarilor STS, instituţii şi autorităţi publice, vizează:
– servicii securizate de comunicaţii integrate voce-date-video;
– servicii de telefonie specială şi de cooperare;
– servicii de securitate cibernetică;
– audioconferinţă şi videoconferinţă;
– servicii de internet, e-mail, găzduire site-uri şi sisteme informatice, cu măsuri de securitate asociate;
– conexiuni private de tip VPN;
– semnături electronice;
– dezvoltare aplicaţii software.

Echipa STS este formată din programatori, ingineri hardware şi de comunicaţii, administratori de sistem şi de baze de date, specialişti în centre de date şi platforme de virtualizare, experţi în securitate cibernetică, specialişti în reţele, în telefonie IP şi videoconferinţă, în management organizaţional, precum şi în alte domenii care dezvoltă şi sprijină funcţionarea serviciilor IT&C puse la dispoziţia beneficiarilor.

Proiectele pe care le desfăşurăm împreună cu instituţiile publice din România ne demonstrează că digitalizarea nu este numai un termen pe care îl întâlnim tot mai des în vocabularul cotidian. STS susţine o abordare integrată a procesului de digitalizare la nivel naţional, cu o infrastructură comună tuturor instituţiilor şi aplicarea modelului „Punct de Contact Unic în relaţionarea cu cetăţeanul”, prin interconectarea bazelor de date de la nivelul instituţiilor publice.

În contextul aniversării Zilei mondiale a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale, STS reafirmă disponibilitatea de a sprijini autorităţile guvernamentale în implementarea proceselor de digitalizare.

Repere istorice

1889 este anul din care datează primele atestări istorice ale telecomunicaţiilor de stat în România prin instalarea centralei telefonice manuale cu cinci abonaţi pentru Parlament şi ministere, la Bucureşti, şi a centralei telefonice automate a Casei Regale. 80 de ani mai târziu, aveam o unitate specializată în asigurarea legăturilor telefonice, radiotelefonice, telegrafice, radiotelegrafice pentru aparatul central şi teritorial al statului român.

La începuturile sale, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigura, în principal, legături telefonice şi telegrafice cifrate pentru autorităţile statului. Tehnologia a evoluat, iar astăzi instituţia noastră este principalul furnizor de servicii din domeniul comunicaţiilor guvernamentale şi tehnologiei informaţiei pentru instituţiile şi autorităţile publice din România, oriunde şi oricând.

Telecomunicaţiile speciale sunt comunicaţiile securizate care asigura comunicarea şi cooperarea de la cel mai înalt nivel al statului la cea mai mică structură teritorială, iar prin infrastructura STS, interconectarea între autorităţile statului român este posibilă, în condiţii securizate, pe verticală, orizontală şi interinstituţional.

Asigurăm servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, prin orice mediu şi în diverse tehnologii, cu soluţii de securitate cibernetică asociate, susţinând astfel funcţiile statului şi buna guvernare.

Biroul de Presă al STS

Sursa foto: Serviciul de Telecomunicaţii Speciale