10 august 2022

18 angajați ai Ambasadei Rusiei expulzați de autoritățile de la Praga au părăsit Republica Cehă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Diplomații și membrii familiilor lor au zburat de la Praga la Moscova la ora locală 17:00 într-un zbor special, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei ruse la Praga.

Angajații Ambasadei Rusiei în Republica Cehă, declarați persona non grata de autoritățile republicii, au părăsit țara luni, Mariei Semenova, atașat de presa la misiunea diplomatică rusă din Capitala cehă.

La randul sau, Prim Ministrul ceh, Andrei Babis, a afirmat sâmbătă că autoritățile republicii suspectează că serviciile speciale ruse sunt implicate într-o explozie la un depozit de muniții din satul Vrbetice (estul Republicii Cehe) în 2014. Cei 18 angajați ai ambasadei ruse au fost expulzați din Republica Cehă si au trebuit să părăsească țara în termen de 48 de ore. Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a clarificat apoi că, în total, vorbim despre 62 de ruși – aceștia sunt angajați ai misiunii diplomatice și membri ai familiilor lor.

Rusia a anunțat duminică măsuri de represalii – 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova au fost declarați „persona non grata”. Trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse în termen de 24 de ore.

Ministerul ceh de Externe a comentat expulzarea diplomaților săi din Rusia

Ministrul interimar de externe al Republicii Cehe, Jan Hamacek, a declarat că o astfel de reacție a Federației Ruse la expulzarea diplomaților săi din Republica Cehă a fost mai puternică decât se aștepta

Reacția Rusiei la expulzarea a 18 angajați ai Ambasadei Rusiei din Republica Cehă s-a dovedit a fi mai puternică decât se aștepta, ținând cont de practica existentă în astfel de cazuri, prin urmare, Republica va studia și alte acțiuni posibile în acest sens. Acest lucru a fost anunțat luni șeful interimar al diplomației de la Praga, Jan Hamacek.

Hamacek a mai spus că anunțarea de către Rusia a 20 de angajați ai ambasadei republicii ca persona non grata a paralizat activitățile misiunii diplomatice cehe.

„Personalul ambasadei cehe de la Moscova nu era mare. Era vorba de aproximativ 30 de angajați [trimiși din Republica Cehă]. Acest pas [al părții ruse], în principiu, a paralizat activitățile ambasadei. Numai departamentul consular lucrează acolo [acum]”, a spus Hamacek.

El a informat că departamentele politice și economice ale ambasadei cehe au încetat complet să lucreze la Moscova. Ministerul de Externe intenționează să transfere în Capitala Rusiei unii dintre diplomații de la consulatele generale ale republicii din alte orașe ale Federației Ruse.

„Cazul Vrbetice”

Hamacek a vorbit cu reporterii după ce a luat cuvântul la o reuniune a Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene, care a avut loc în formatul unei videoconferințe. El și-a informat colegii despre dezvoltarea situației din jurul „cazului Vrbetice”. În acest sat din estul Republicii Cehe, în 2014, au existat explozii în depozitele de muniții, în care, potrivit autorităților cehe, au fost implicați ofițeri de informații militare ruși. „Le-am cerut aliaților noștri să ne arate solidaritate cu noi. Mă aștept ca și astăzi să asistăm la exprimarea unor declarații de sprijin pentru acțiunile noastre, a spus Hamacek.

Redactor Ciprian Pop

Sursa poza: thetimes.co.uk