9 august 2022

18 dezlegări la ulei și vin în Postul Mare

Cruc credinta - doxologiae
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni, 7 martie, începe Postul Sfintelor Paști. Cel mai lung și mai aspru post din an: cine vrea să îl respecte întocmai nu mai mănâncă ”de dulce” până în Duminica Învierii – 24 aprilie. Nici vin și ulei nu ar trebui să consume, conform canoanelor, decât în zilele ”cu dezlegare”.

Numărul zilelor cu ”dezlegare” la vin și ulei este variabil, de la an la an. În 2022, de exemplu, conform site-ul Patriarhiei Române, basilica.ro, sunt 18 zile, incluzând și cele două ”dezlegări” la pește – 25 martie (Buna Vestire) și 17 aprilie (Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile). ”Dezlegările” la pește presupun și ”dezlegare” la vin și ulei.

De ce variază numărul ”dezlegărilor”

Aceste „dezlegări” nu sunt ”bătute în cuie”, numărul și data lor pot fi modificate de la an la an, prin hotărâri ale Sfântului Sinod. Părintele Ene Braniște, unul din marii dascăli ai teologiei secolului XX, explica: „Dezlegările vin din hotărârile canonice privitoare la posturi, care nu au caracter de dogmă, adică nu trebuie privite ca niște reguli absolut neschimbate și eterne, ci fac parte din normele bisericești cu caracter moral-disciplinar, care au fost formulate de autoritatea bisericească în funcție de nevoile, împrejurările și evoluția vieții religios-morale a credincioșilor și care pot fi deci anulate, modificate sau atenuate de aceeași autoritate, la nevoie.”

Un strop de ulei și un păhărel cu vin…

…în următoarele zile din Post:

  • În toate sâmbetele și duminicile, începând cu 12 martie (Sâmbăta Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron) și încheind cu 16 aprilie (Sâmbăta lui Lazăr). În total 12 zile (cu Duminica Floriilor – „dezlegare” la pește, ulei și vin).
  • Joi, 24 martie – Înainte-Prăznuirea Bunei Vestiri.
  • Vineri, 25 martie – Buna Vestire (dezlegare și la pește).
  • Miercuri, 6 aprilie – Denia Canonului Mare.
  • Joi, 7 aprilie, Sf. Muceniță Caliopie, Sf. Ierarh Gheorghe Mărturisitorul.
  • Luni, 11 aprilie – Sf. Ierarh Calinic de la Cernica.
  • Joi, 21 aprilie – Sfânta și Marea Joi, Denia celor 12 Evanghelii.

Postul catolic nu ”leagă” vinul și uleiul  

Pentru creștinii catolici Postul Mare se încheie pe 16 aprilie, Învierea Domnului fiind sărbătorită pe 17 aprilie. Postul catolic este unul mai lax din punct de vedere alimentar: sunt interzise doar carnea și toate grăsimile de origine animală, dând liber la toate celelalte: ouă, produse din lapte, pește, vin și untdelemn.

 

Articol de Gabriela Boceanu