Publicat: 26 Octombrie, 2020 - 16:06
Share

Atunci când situația devine dificilă, UE merge mai departe. Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor, eveniment desfășurat anual, a arătat modul în care, pe durata dezbaterilor cu oficialii de rang înalt, dialogurile cu cetățenii, atelierele, precum și premiile acordate pentru excelență în jurnalism și proiectele regionale care promovează UE, pun în valoare coeziunea și apropierea.

Desfășurându-se într-un format hibrid (virtual-fizic), cea de-a 18-a Săptămână europeană a regiunilor a avut o misiune importantă: aceea de a arăta motivul pentru care avem nevoie de o politică de coeziune pentru a face față provocărilor comune - de la schimbările climatice la urgențele sanitare, precum pandemia actuală. Evenimentul a debutat cu prezentarea primului barometru regional și local anual de către Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR) urmat de o dezbatere cu Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene și a membrilor CoR - politicieni aleși la nivel local și regional, din întreaga Europă.

Raportul a confirmat că, criza actuală afectează întreaga Uniune Europeană, cu peste 90% din municipalitățile și regiunile UE așteptându-se la o prăbușire a veniturilor. În același timp, 67% dintre europeni doresc ca orașele și regiunile să aibă o influență mai mare asupra deciziilor UE:

„Cifrele ne arată că a venit vremea să regândim modul în care funcționează democrația în UE pentru a o conecta mai bine cu oamenii din teritorii," a spus Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor. „În calitate de lideri locali și regionali, ne-am asumat angajamentul de a lucra împreună la nivel național și UE pentru a ne reveni în urma pandemiei și pentru a crea comunități puternice și durabile."

Această idee a fost evocată și în conferința de presă de Elisa Ferreira, comisarul pentru Coeziune și reforme, care a explicat modul în care politica de coeziune a UE ar putea stimula recuperarea Europei.

Privind în viitor, cancelarul german Angela Merkel a subliniat faptul că disponibilitatea unor regiuni de a îngriji pacienți din regiuni din alte țări ar trebui să fie „un far călăuzitor pentru provocările viitoare" în dezbaterea cu membrii CoR.

Continuând discuția despre impactul coronavirusului, cât și informarea publicului general, diferite ateliere au adus în discuție viața înainte și după pandemie, incluziv explicații referitoare la pachetele de sprijin CRII, CRII+, React-EU pentru echipament și servicii medicale la nivel local și regional. De asemenea, au fost reliefate Planurile bugetare post-2020 deoarece alocarea de fonduri suplimentare și nevoia unor politici corespunzătoare încep să ajungă în centrul atenției.

În cadrul programului Youth4Regions pentru jurnaliști aspiranți, Anastasia Lopez din Austria și Francisco Sezinando din Portugalia au câștigat premiul Megalizzi-Niedzielski 2020 pentru jurnaliști aspiranți. La ceremonia REGIOSTARS, pentru cele mai bune proiecte de politică de coeziune din Uniunea Europeană, ESA BICAcceptați provocarea alimentelor sănătoase, Școlile electroniceSHICC[email protected] și Acesta este momentul pentru schimbare au fost desemnați câștigători în categoriile lor.