30 iunie 2022

19 mai, ziua mondială a medicului de familie

Healthy happy child girl giving high five to female caring doctor celebrate good checkup medical result recovery visiting pediatrist in hospital, pediatrician with kid patient good relationship trust

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astăzi este ziua medicului de familie, sărbătorită la nivel mondial. E un bun prilej pentru urări şi felicitări dar e în aceeaşi măsură o ocazie pentru transmis mesaje de solidaritate şi mulţumiri celor omagiaţi în această zi.
Societatea Naţională de Medicina Familiei transmite şi pe această cale tuturor practicienilor de medicină primară din lume felicitări şi încurajări.

În mod special, gândurile noastre se îndreaptă astăzi spre colegii din Ucraina, care au trecut de la linia întâi a luptei împotriva COVID direct în linia întâi a unui război nemilos şi nedrept.

Forma noastră de solidaritate se poate exprima atât prin mesaje de susţinere dar şi prin fapte: medicii de familie din România au preluat în grija lor asistenţa medicală primară a refugiaţilor, fac voluntariat în taberele de refugiaţi şi participă în campaniile de susţinere a victimelor de război şi a colegilor din Ucraina.

„Ca oameni dar mai ales ca medici ştim că ororile unui război nu afectează doar starea de sănătate fizică a celor care luptă sau a celor care fug din faţa atacurilor ci şi starea sufletească şi mentală a tuturor, indiferent de care parte a baricadei se află. De aceea mesajul nostru principal este unul care pledează pentru pace şi pentru transferarea disputelor politice în planul negocierilor diplomatice. E dureros şi absurd ca, într-o vreme în care medicina se avântă spre tehnologii şi soluţii de îmbunătăţire a calităţii vieţii, medicii să fie nevoiţi să trateze răni de armă sau victime ale exploziilor.”, declară Dina Mergeani, Preşedinte SNMF.

În plan intern, medicina de familie devine pe zi ce trece un sistem tot mai puternic şi mai eficient, care aduce beneficii pacienţilor, structurilor de asistenţă medicală dar şi profesioniştilor din domeniu.

„Nu trebuie să uităm că medicul de familie, în accepţiunea generală, nu e doar doctorul de la cabinet, ci întreaga echipă care se ocupă de sănătatea pacienţilor, aşa ca această zi e dedicată deopotrivă întregului personal din reţeaua primară. Cu toţii am intrat în prima line în lupta anti COVID şi iată, acum, când aparent această pandemie a mai scăzut în intensitate, noi am rămas în continuare pe baricade, pentru vaccinări, triaje, asistenţa la domiciliu a persoanelor infectate. „, susţine dr. Dana Ştefana Popescu, secretar SNMF.

În numele întregii organizaţii, Biroul Executiv al SNMF transmite tuturor colegilor din ţară şi din lume La mulţi ani şi multă bucurie personală şi profesională.

Biroul Executiv al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei

Sursa foto: Pixabay