19 octombrie 2021

2 ani de la deschiderea „Casei de lângă spital”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Au trecut deja 2 ani de la deschiderea „Casei de lângă spital”, un program prin care oferim cazare gratuită pacienţilor oncologici care vin în Oradea la tratament sau investigaţii şi aparţinătorilor acestora. Datorită solicitărilor numeroase, încă de anul trecut funcţionam în 3 locaţii aflate în imediata apropiere a spitalului cu 7 camere ce pot găzdui în mod normal 13 persoane. Din grijă pentru pacienţii deja vulnerabili, după instituirea urgenţei medicale a trebuit să limităm numărul de persoane găzduite într-o locaţie tocmai pentru a reduce riscul de infectare. Pentru cererile suplimentare am decis sprijinirea acestora prin acoperirea cheltuielilor de cazare în unităţi hoteliere din apropierea unităţilor medicale.

Chiar şi în aceste condiţii, peste 100 de pacienţi şi aparţinători au beneficiat de peste 1000 de nopţi de cazare. Peste 300 de porţii de mâncare au fost livrate de donatori inimoşi de la Yummi bucurie în farfurie şi Kokolosh. În apartamente sunt disponibile toate cele necesare unei şederi cât mai confortabile şi mai ales în siguranţă prin igienizarea profesională a spaţiilor de locuit. Pacienţi sosiţi din Maramureş, Sălaj, Satu-Mare, Arad, Alba, Hunedoara, Constanţa, Ploieşti, Bistriţa, Suceava şi bineînţeles cazuri grave din Bihor pentru care deplasarea zilnică pentru continuarea terapiei oncologice era practic imposibilă. Unii dintre ei au venit pentru tratamente care au durat 4-5 săptămâni.

Voluntarii extraordinar de inimoşi si dedicaţi ne sprijină permanent prin preluarea la orice oră din zi sau din noapte a pacienţilor, transferul lor către unităţile spitaliceşti, inclusiv transfer la/de la domiciliu. Imaginaţi-vă ce înseamnă ca după un tratament oncologic, cu slăbiciunea şi reacţiile asociate, să călătoreşti spre casă, cu mijloacele de transport în comun 50, 100 de km, iar a doua zi să o iei de la capăt şi să înduri acest calvar zile şi zile la rând, cu atât mai mult în aceste vremuri de risc epidemiologic de infectare.

Relevant este cazul unui bunic, fără aparţinători, cu metastaze cerebrale, venit de la 120 de km de Oradea, care a greşit ziua tratamentului şi doar cu câţiva bănuţi împrumutaţi de cadrele medicale ar fi trebuit să se reîntoarcă acasă cu autobuzul şi să revină a doua zi. A fost ulterior şi reprogramat la tratament iar voluntarii i-au asigurat transportul acasă, l-au preluat la data reprogramării, şi fiind limitat spaţio-temporal, pentru a nu se rătăcii din nou, l-au însoţit zilnic la tratament.

Această nevoie de asigurare a transportului pentru pacienţii oncologici care nu îşi permit acest „lux”, a dus la accesarea de către Asociaţie a unei cofinanţări de la Fundaţia Healing Hands a companiei DoTerra, în valoare de 35000 lei, la care s-au adăugat alţi 40000 lei atraşi de la numeroşi donatori interni dornici să susţină cauza prezentată. Astfel începând cu luna ianuarie 2021 am achiziţionat pentru transportul gratuit al pacienţilor, o maşina Dacia Dokker iar începând cu luna februarie este deja vizibilă prin oraş inscripţionată cu „Asociaţia Lumea lui Iannis/ cazare pacienţi oncologici / transport pacienţi oncologici”.

Implicarea noastră se extinde însă şi dincolo de programul de cazare şi transport local.
Bursa Ali a continuat şi în anul 2020, asociaţia achitând costurile cu manualele şcolare pentru copii oncologici incluşi în program. Acest program facilitează accesul la educaţie a copiilor, ca drept universal şi reduce puţin din povara economică asupra familiei.

În plan extern, asociaţia s-a implicat în facilitarea accesului la tratament în Italia a unui copil cu recidiva de sarcom Ewing. Am sprijinit financiar deplasarea, traducerea actelor, şi mai ales accesul şi comunicarea cu medicii specialişti din Italia pentru a asigura internarea şi tratamentul acestuia.

Credem cu tărie în şansa şi accesul fiecărui om la tratament specializat, ne punem speranţa în vindecare fiecăruia în parte. Astfel, planurile noastre de viitor includ dezvoltarea Centrului de suport în oncologie care va avea rolul de a creşte calitatea vieţii pacientului oncologic din România, copil sau adult şi de a ajuta la reintegrarea lor în societate, post tratament. Un Centru care va oferi cazare, masă, şedinţe de masaj şi kinetoterapie, şedinţe de nutriţie, consiliere psihologică, monitorizare medicală, toate gratuit, pentru pacienţii mici şi mari şi un sprijin pentru familiile acestora.

Provocările continuă şi în anul 2021. Pe lângă restricţiile şi riscurile create de pandemie, costurile tot mai mari necesare pentru susţinerea chiriei, cazarmamentului, mesei, transportul pacienţilor a produselor de igienă şi protecţie ştim că este un drum pe care ni l-am asumat, noi membrii fondatori şi voluntarii care cred în cauza noastră, vedem impactul asupra pacienţilor şi acest lucru ne dă putere de a merge mai departe. Cea mai mare provocare însă o avem în relaţia cu conducerea Spitalului Municipal Dr Gavril Curteanu Oradea care, din păcate nu înţelege că suntem un sprijin pentru pacientul oncologic, că facilităm accesul la tratament şi sprijinim în creşterea eficienţei acestuia prin asigurarea stabilităţi psiho-emoţionale, totul pe resursele noastre şi ale comunităţii donatoare. Este reticentă în a recomanda pacienţilor în nevoie, facilităţile pe care le putem oferi în mod gratuit acestora, fiindu-ne refuzat un gest simplu precum accesul în spital cu un afiş sau pliante cu informaţiile necesare. Ne bucurăm însă de sprijinul medicilor dedicaţi care lucrează direct cu pacienţii şi care pun bunăstarea pacienţilor lor mai presus de orice alt interes.

Misiunea noastră este despre cum sa întinzi o mana acolo unde este cea mai mare nevoie de ea, este despre o cărămidă pusa la binele pacientului cu cancer din Romania. Lupta noastră este despre cum „cu cancerul nu poţi să lupţi singur”.