29 septembrie 2022

20 ani de la înfiinţarea Academiei Germano-Române din Baden-Baden

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cu ocazia împlinirii a 20 ani de la înfiinţarea Academiei Germano-Române din Baden-Baden, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” şi Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Academia Germano-Română din Baden-Baden, organizează luni, 19 septembrie 2022, ora 17.00, Sesiunea ştiinţifică anuală în cadrul căreia vor fi prezentate comunicări referitoare la cultura şi civilizaţia românească, relaţiile germano-române de-a lungul timpului, dar şi alte teme academice specifice.

Prezintă:
– Dr. Valentin Neagu: Sculptori germani în artele plastice din România
– Prof. Dr. Narcis Zărnescu: Etică şi intelligence
– Prof. Dr. Nicolae Brânzea: Mitropolitul Varlaam – ierarh şi cărturar
– Dr. Emanoil Săvoiu, Dr. Mihai Neagu: Martirii. Procesul Francmasoneriei româneşti (V)
– Dr. Mihai Neagu: Adevărul despre moartea lui Eminescu
– Prof. Dr. Ştefan Neagu: Apendicita acută de-a lungul timpului
– Dr. Cantemir Mambet: Lucrurile sunt aşa cum sunt
– Acad. Prof. Dr. Sorin Riga, expert I.T. Dănuţ Şerban, C.S.2 Dr. Eugen Vasile: Ştiinţele transdisciplinarităţii şi anticipării în opera savantului român Ştefan Odobleja
– Dr. Corneliu Vişu: Participarea românească din perioada 2010-2017 la Şcoala doctorală de ştiinţe juridice din Beijing
– Mihai Floroiu: Petre Ţuţea şi încercările destinului: amintiri şi întâmplări din închisorile comuniste
– Dr. Grigore Buşoi: Guardul sănătăţii, sub nimbul fastului Duh
– Prof. Dr. Thomas Csinta: Corsica nu crede în lacrimi. In memoriam Yvan Colonna (1960-2022)

Academia Germano-Română din Baden-Baden s-a înfiinţat ca asociaţie germană înscrisă în registrul judecătoriei din Baden-Baden (eingetragene Verein) în 2002, iar anul acesta sărbătorim 20 de ani de existenţă rodnică. Chiar din primul an de înfiinţare, asociaţia s-a întărit cu câţiva universitari germani, ca Prof. Dr. Gunter Korsch şi Erich Falb, care aveau să fie cooptaţi în al doilea comitet ales al asociaţiei. Numărul membrilor a crescut constant, făcându-se cooptări mai ales din România, românii membri fondatori având toţi, cu excepţia lui Vaida-Voevod, domiciliul în Germania. Au devenit, mai aproape de zilele noastre, membri ai Academiei Germano-Române din Baden-Baden o serie de academicieni din România, ca profesorii: Leon Dănăilă, Dan şi Sorin Riga, Ştefan Neagu, Narcis Zărnescu şi alţii, unii din aceştia – membri de onoare, alţii – membri titulari.

Ceea ce caracterizează Academia Germano-Română din Baden-Baden este, în afară de promovarea ştiinţelor, artelor şi a prieteniei şi colaborării germano-române, o remarcabilă stabilitate organizatorică. Atât preşedintele Dr. Mihai Neagu, cât şi vicepreşedintele Franz Junger au fost realeşi de mai multe ori succesiv, în cadrul adunărilor generale de alegeri organizate din trei în trei ani la Baden-Baden.

Asociaţia s-a implicat în numeroase acţiuni de binefacere în România. Ca şi în cadrul altor societăţi savante, în Academia Germano-Română din Baden-Baden, pandemia cu covid a îngreunat desfăşurarea sesiunilor ştiinţifice, asigurând în schimb mai mult timp pentru sporirea temeiniciei realizărilor ştiinţifice ale membrilor academiei noastre. (Dr. Valentin Neagu, preşedinte Academia Germano-Română din Baden-Baden)

Evenimentul se va desfăşura în limba română. Intrarea este liberă. Participarea la eveniment în sistem online: transmiteţi un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro. Luni, 19 septembrie 2022, veţi primi în timp util link-ul de Zoom pentru conectare la conferinţa online. Simpozionul va putea fi vizionat şi online din 26 septembrie 2022 pe site-ul şi pagina de facebook a instituţiei.

Vă invităm la această manifestare şi vă rugăm să aveţi amabilitatea de a publica ştirea în rubrica culturală. Vă mulţumim pentru colaborare, cu salutări cordiale,

MANAGER
Mariana DULIU