Publicat: 13 Aprilie, 2018 - 09:00

Institutul Oncologic din București a primit din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului 10 aparate pentru apnee în somn și 10 concentratoare de oxigen. De asemenea, voluntarii au distribuit pacienților internați la IOB 350 de pachete cu produse bio, icoane și 50 de pungi cu jucării. Pacienții au fost bucuroși că părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru și voluntarii i-au vizitat în saloane și le-au transmis mesaje de încurajare.

"Pentru fiecare bolnav, in parte, pe langa pachetul pascal, pe langa bucuria pascala pe care le-am oferit-o, o iconita, un pachet, am cautat sa fim alaturi si cu sufletul, sa comunicam cu ei pentru a nu simti ca sunt parasiti, ca sunt izolati, sa nu se vada ca boala ii izoleaza, ca boala ii desparte de cei dragi. Este singura boala care regenereaza si recidiveaza cand nimeni nu se asteapta. Intrucat formele de manifestare ale cancerului sunt tot mai agresive, tot mai ascunse, sunt foarte greu de depistat, din partea Patriarhiei Romane, din partea Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului ne-am implicat si ne implicam acolo unde este mai greu, acolo unde este mai multa suferinta. O astfel de boala nu afecteaza numai pacientul, ci si intreaga familie, vestea ca unul din familie are cancer, i-a terminat pe toti ceilalti, le-a luat toata bucuria, toata starea sufleteasca, toata linistea si atunci cautam sa fim alaturi de ei, sa ii imbarbatam, sa ne rugam, in primul rand pentru ca toate raman la mila lui Dumnezeu. Poate duce omul cancerul o viata intreaga sau poate sa il rapeasca intr-o luna sau in mai putin de o luna, dar cautam sa fim implicati cu tot ce ne sta in putinta, si cu baza materiala si cu aparatura medicala si cu suportul moral si cu rugaciunea si cu prezenta noastra. Conteaza mult la un bolnav sa nu traiasca sentimentul ca este parasit, ca este izolat", a subliniat parintele arhimandrit Ciprian Gradinaru.   

Pariarhia Romana si Institutul Oncologic Bucuresti colaborează periodic pentru depistarea cancerului în rândul populației din zonele defavorizate, tratarea lui și susținerea morală a pacienților internați la IOB.

"Venim in fiecare luna la copiii de aici, cu cate un spectacol, cu cate un moment artistic pentru a-i bucura si a-i face sa uite ca sunt, aici, la spital si se confrunta cu aceasta boala. De asemenea, mai avem si protocolul semnat intre Patriarhia Romana si Institutul Oncologic Bucuresti, protocol care s-a dovedit foarte util pentru ca mai mult de 30% dintre paciente au fost diagnosticate cu probleme si au fost directionate catre unitatile spitalicesti. Tot, astazi, am oferit Institutului Oncologic din Bucuresti 10 aparate pentru apnee in somn si 10 aparate necesare pacientilor pentru a produce oxigen. Sunt foarte multe activitati pe care noi, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, le desfasuram aici la Institutul Oncologic, precum si la alte spitale din Bucuresti", a spus Dan Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

"S-au impartit produse bio, produse pe care le pot consuma pacientii oncologici, iconite. Mare majoritatea a pacientilor nostrii nu isi permit sa isi cumpere aceste produse, fiind mai scumpe, nu sunt produse care se gasesc pe toate drumurile. Pacientii stiu de la actiunea din iarna, din decembrie, cand s-au mai impartit astfel de produse si au fost binevenite si chiar incantati. E o relatie de prietenie intre voluntari si cadrele medicale pentru ca au mai fost in actiuni, din doua in doua saptamani, medicii din Institut participa la actiuni cu voluntarii si e chiar o relatie de prietenie. Avem si medici implicati astazi in voluntariat, chiar si eu am facut voluntariat", a declarat Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic Bucuresti.

"Consider ca este un gest omenesc, firesc, dar in acelasi timp, rar facut de oameni. Aici veti gasi oameni care asteapta cu credinta vindecarea. In perioada in care nu merg la radioterapie si la chimioterapie, pacientii se roaga. Fiecare are un mic acatist, carti de rugaciuni, iconite pe mesele lor si fiecare in speranta ca se va face bine, crede ca numai Dumnezeu mai poate sa-i ajute. Cu tot efortul pe care il fac medicii, se stie ca aceasta boala este foarte nemiloasa, este necrutatoare si spera doar in Dumnezeu", a spus Elena Rosoi, registrator medical, sectia de radioterapie.

La actiunea voluntarilor de joi a fost implicat si personalul din cadrul Penitenciarului Rahova, din Bucuresti, care a donat copiilor de la sectia de onco-pediatrie 50 de pungi cu jucarii, dulciuri si fructe.

"Am strans in jurul sumei de 2500 lei, fiecare cat a putut sa contribuie la aceasta activitate. Noi am fost foarte bucurosi ca am putut sa ii ajutam pe acesti copii si cu siguranta vom mai participa la alte activitati. Eu zic ca fiecare dintre noi ar trebui sa faca aceste lucruri, nu este necesar un efort foarte mare pentru a realiza aceste lucruri", a precizat Florin Cosmin Brencea, ofiter in cadrul Penitenciarului Rahova.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.