Publicat: 1 Aprilie, 2014 - 12:16
Share

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Mureş, Suceava, Cluj-Napoca şi Oradea şi inspectori din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă au efectuat un număr de 20 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Mureş, Bistriţa Năsăud, Bihor şi Sălaj, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale specializată în infracţiuni evaziune fiscală şi spălare de bani.
Prezentăm comunicatul de presă al DIICOT pe acest subiect:
"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, membrii grupării organizate, în perioada 2012 şi până în prezent, prin intermediul a trei societăţi comerciale de pe raza judeţului Mureş, controlate de mai mulţi cetăţeni sirieni, au aprovizionat mai multe firme cu marfă achiziționată din spațiul intracomunitar, în valoare de peste 6,8 milioane lei, prin interpunerea altor societăți comerciale din jud. Bistrița Năsăud.

Aceste societăți comerciale funcționau, în principal, pentru realizarea scopului ilicit, de fraudare a bugetului de stat, respectiv pentru înregistrarea achizițiilor din spațiul intracomunitar, solicitate de cetățenii sirieni și prin emiterea de facturi către firmele deținute de aceștia, care fiind înregistrate în evidența contabilă a beneficiarilor reali, permiteau deducerea TVA-lui aferent acestor achiziții (aprox. suma de 1,6 milioane lei stabilită până la această dată).

Ulterior, societățile interpuse nu plăteau TVA-ul aferent vânzărilor fictive către societățile cetățenilor sirieni, ajungând să acumuleze datorii semnificative către bugetul de stat, motiv pentru care au fost aduse în stare de insolvență de către administratorii de fapt.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul  Teritorial Târgu Mureş au fost audiate 15 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.
Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie".