Publicat: 19 Iulie, 2015 - 15:47

Sărbătorim, la 20 iulie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
Astăzi, Forţele Aeriene Române, ca parte integrantă a celui mai puternic sistem colectiv de apărare din lume, se dezvoltă într-un nou concept şi acţionează conform politicilor creionate de Strategia de Securitate Naţională a României. Structură omogenă şi dinamică, Forţele Aeriene Române sunt o componentă modernă, consistentă, performantă din punct de vedere tactic, operativ şi strategic a sistemului naţional de apărare. 
Misiunea Forţelor Aeriene constă în apărarea spaţiului aerian naţional cu mijloace aer-aer şi sol-aer, sprijinul celorlaltor categorii de forţe şi al autorităţilor locale pentru înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale şi intervenţia în situaţii de urgenţă civilă, asigurând cercetarea aeriană, transportul de materiale, medicamente şi alimente, precum şi evacuarea răniţilor şi bolnavilor din zonele afectate.
Forţele Aeriene se află în plin proces de reorganizare a principalelor entităţi luptătoare, la finalul căruia va fi realizată integrarea şi asimiliarea capabilităţii avion multirol F-16 Fighting Falcon. Această nouă escadrilă va fi organizată pe modelul deja testat şi funcţional al oricărei escadrile similare din NATO şi va beneficia de facilităţile moderne de infrastructură care se află în execuţie la Câmpia Turzii şi la Feteşti.
Tot în acest context de transformare, la începutul acestui an a fost recepţionat ultimul avion de tipul C-27J Spartan, activitate care a încheiat ciclul unei achiziţii ce oferă o nouă perpectivă asupra capabilităţii de transport aerian a Forţelor Aeriene. 
Activităţile comune, exerciţiile multinaţionale şi misiunile executate în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest sau Afganistan, au dovedit de fiecare dată competenţa şi profesionalismul personalului din Forţele Aeriene Române.
Integritate, devotament şi tenacitate sunt valorile perene ale Forţelor Aeriene.

Biroul de Presă MAPN