Publicat: 20 Iunie, 2015 - 08:00
Share

Ziua Mondială a Refugiatului 2015 a fost marcată de Inspectoratul General pentru Imigrări şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) printr-o serie de evenimente ce subliniază curajul şi rezistența de care dau dovadă refugiaţii atunci când sunt forțați să fugă din calea războiului și a persecuției, în căutarea unui loc sigur în care să poată să-şi refacă viața.

În acest an, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în România şi în lume printr-o campanie derulată de UNHCR și partenerii săi, ce invită publicul să-i cunoască mai bine pe refugiați  și poveștile lor, accesând www.refugeeday.org

Refugiații sunt oameni obișnuiți: studenți, fiice, muzicieni, sportivi. Singura diferență  dintre aceștia și public constă în circumstanțele extraordinare prin care trec: război, conflicte, persecuție. Viața acestora, odată normală, a fost răsturnată, forțându-i să-și părăsească țara, devenind refugiați.

Conform raportului UNHCR ”Tendințe Globale- strămutarea forțată în 2014”, lansat cu o zi în urmă, la finele anului 2014 se înregistrau aproape 60 milioane de persoane   strămutate forțat, comparativ cu cele 51,2 milioane din anul anterior și cele 37,5 milioane cu zece ani în urmă.

Pe fundalul multiplicării conflictelor la nivel global, al  creșterii numărului persoanelor dezrădăcinate și al unui val de intoleranţă şi xenofobie ce se accentuează în nenumărate regiuni ale lumii, activitățile  dedicate Zilei Mondiale a Refugiatului  au ca scop creșterea empatiei și a toleranței față de refugiaţi.

O serie de activități organizate de Inspectoratul General pentru Imigrări începând cu 15 iunie a.c. au promovat cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale şi a valorilor democratice. Comunitatea a fost invitată să-i cunoască în mod direct pe refugiații din România și poveștile lor dar și să-i sprijine pe aceștia în efortul lor de integrare.

În acest context, în cele şase Centre de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil administrate de Inspectoratul General pentru Imigrări, din Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare, Giurgiu şi Bucureşti, au avut loc competiţii sportive, expoziţii de fotografie şi pictură tematică privind aspecte din viaţa persoanelor refugiate, excursii şi drumeţii menite să familiarizeze cu tradiţiile şi obiceiurile româneşti. La aceste activităţi sprijinite de organizaţiile neguvernamentale cu atribuţii în domeniul azilului şi integrării au participat refugiați și solicitanți de azil dar și membri ai comunităților locale.

Seria evenimentelior dedicate Zilei Mondiale a Refugiatului 2015 se va încheia sâmbătă, 20 iunie,  cu expoziția foto  ”Refugiații: oameni obișnuiți aflați în situații neobișnuite”, organizată la Cluj de către UNHCR și Federația SHARE, în cadrul proiectului Cluj-Capitală Europeană a Tineretului 2015.

Lansarea expoziției: sâmbătă, 20 iunie, orele 12.00, Bastionul Croitorilor, Cluj.

Începând din 2001, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în fiecare an pe 20 iunie. Aceasta a început să fie oficiată odată cu adoptarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Rezoluţiei 55/76, din 4 decembrie 2000.

În cazul refugiaţilor, statele au obligaţia să le ofere protecţie împotriva returnării în ţara de origine, acces efectiv şi neîngrădit la procedura de azil şi la teritoriu precum şi asistenţă (materială, medicală, socială) în vederea integrării.

Garantarea acestor drepturi derivă din Convenţia de la Geneva din 1951 şi Protocolul de la New York din 1967, instrumente internaţionale pe care România le-a ratificat în anul 1991. După această dată, ţara noastră a început construirea treptată a unui sistem naţional de azil, în concordanţă cu obligaţiile asumate la nivelul comunităţii internaţionale.

Conform datelor statistice, din anul 1991 până în prezent, în România, un număr de 25.791 persoane au depus cereri pentru acordarea unei forme de protecţie, dintre care 5.450 au primit statutul de refugiat sau protecţie subsidiară. Cei mai mulţi solicitanţi de azil provin din Irak, Somalia, Afganistan, Bangladesh, Pakistan şi Siria.

În perioada ianuarie-mai 2015 s-au înregistrat  aproximativ 700 cereri de azil, cele mai multe fiind depuse de către cetăţenii sirieni.