Publicat: 20 Septembrie, 2016 - 16:05
Share

In fiecare an, la 20 septembrie, Azerbaijan sărbătorește Ziua Petrolistului - sărbătoarea profesională a lucrătorilor din sectorul de petrol și gaze. La data de 16 august 2001, fostul președinte al Azerbaidjanului, Heydar Aliyev, a semnat un decret în temeiul căruia data de 20 septembrie este marcată în Azerbaidjan ca Ziua Petrolistului. Celebrarea acestei zile este sincronizata cu semnarea unui contract de exploatare în comun a zăcămintelor de ţiţei „Azeri”, „Cirag” şi a unei părţi din zăcământul „Ghyuneşli”, amplasate în sectorul azer al Mării Caspice, semnat la data de 20 septembrie, în anul 1994, de 13 mari companii de petrol (BP, SOCAR, "Amoco", "McDermott", "Unocal", "LUKoil", "Statoil", "Exxon", TPAO, "Pennzoil", "Itochu", "Ramco", "Delta") din 8 țări (Azerbaidjan, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Turcia, Norvegia, Japonia, Rusia și Arabia Saudită). 
Originile istorice ale relațiilor dintre România și Azerbaidjan își au locul în secolul al XV-lea. La acea vreme, conducătorul statului Aggoyunlu a semnat un acord cu Ștefan cel Mare. În anii '90 ai secolului trecut, când Azerbaidjanul și-a proclamat independența, pentru a doua oară în istorie, România a fost una dintre primele țări care au recunoscut independența Azerbaidjanului. Astăzi, SOCAR a devenit un brand la nivel mondial prin implementarea unor proiecte majore și internaționale în Azerbaidjan precum și dincolo de granițele sale. SOCAR contribuie în mod semnificativ la securitatea energetică a Europei, concomitent cu diversificarea rutelor și surselor de energie pe acest continent. SOCAR joacă, de asemenea, un rol activ în aprovizionarea cu energie a Uniunii Europene, care este asigurată de conductele de petrol și de gaz Baku-Tbilisi-Ceyhan și Baku-Tbilisi-Erzurum, precum și în construcția "Coridorului Sudic de Gaz". Proiectele TANAP, TAP care vor fi finalizate în viitorul apropiat vor schimba harta energetică a Europei. SOCAR este 100% companie de stat din Azerbaidjan. Toate relațiile energetice dintre România și Azerbaidjan sunt coordonate și realizate de către SOCAR, cum ar fi aducerea de gaze naturale din Bazinul Marea Caspică în România.
După ce a intrat pe piața românească în anul 2007, a obținut un succes foarte mare. În anul 2011, a fost înființată compania SOCAR Petroleum SA și a început activități comerciale sub brandul SOCAR. Anul 2016 este unul special deoarece marchează al 5-lea an de la înființare. De asemenea, pe parcursul acestui an, compania SOCAR a investit în România suma de 65 de milioane de euro, a pus în funcțiune 34 de stații de carburanți și a plătit impozite la statul Român 58 de milioane de euro. Pe parcursul ultimilor cinci ani, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 495 de milioane de euro, iar compania a creat in România 500 locuri de muncă. SOCAR Petroleum SA va continua proiectele de investiții în 2017.
Astfel, cu ocazia acestei sărbători, felicităm toți petroliștii azeri!