Publicat: 15 Ianuarie, 2014 - 07:29
Share
Concert cu JACQUES THIBAUD TRIO

În anul 2014, ICR Berlin reia seria de concerte de muzică clasică la sediul său, continuând să susţină în mod activ tinerele talente muzicale din România şi din Germania și ajutând la promovarea acestora în spaţiul german. Serile muzicale organizate cu regularitate de ICR Berlin au devenit unul dintre programele cele mai apreciate de publicul berlinez iubitor de muzică clasică.

Farmecul aristocrat al vilei Walther, situarea idilică a acesteia în cartierul Grunewald, precum şi excepţionala acustică a sălii contribuie la ambianța inedită în care ICR Berlin oferă aceste seri muzicale cu interpreți de mari talent, deja consacrați, sau în curs de consacrare în spațiul germanofon.
Pe parcursul anului 2013 au concertat la ICR muzicieni precum Maria Magdalena Piţu, Cătălin Şerban, Valentin Răduţiu, Daniel Bucurescu, Andrei Banciu, Bogdan Jianu, Luca Toncian sau Michael Abramovich.

Pe 17 ianuarie, începând cu orele 19.30, Trio Jacques Thibaud va interpreta un repertoriu format din Jean Cras (Trio de coarde), Max Reger (Trio de coarde) și Ernst von Dohnányi (Serenadă pentru trio de coarde).

Trio-ul de coarde Jacques Thibaud a fost fondat în 1994 de Bogdan Jianu (violoncel), Burkhard Maiss (vioară) şi Hannah Strijbos (Viola).

În anul 1999, trio-ul a fost câştigătorul competiţiei Bonn Chamber Music. Trio-ul a concertat pe scena unor săli prestigioase din întreaga lume, de pildă Wigmore Hall, precum şi la festivaluri de însemnătate, precum Musica Mundi în Belgia, Echternach Festival în Luxembourg şi Roskilde Schubert Festival în Danemarca.
Bogdan Jianu s-a născut în 1975 în Bucureşti şi a început să studieze violoncelul cu Anca Iarosevici la vârsta de nouă ani.

Şi-a continuat studiile la Şcoala de muzică Dinu Lipatti şi la Academia de Muzică din Bucureşti. În 1996, Jianu s-a mutat la Berlin, unde l-a avut profesor pe Markus Nyikos. Jianu a câştigat premii importante la diverse competiţii din România şi din alte ţări, precum International Janacek Competition în 2000. A obţinut bursa oferită de fundaţia Hindemith în Berlin între 1997 şi 1999. A colaborat cu Radu Adulescu, Laszlo Varga, cu Cvartetul Artemis, cu Fine Arts Quartet’ şi Menahem Pressler de la Trio ‘Beaux Arts’.
Burkhard Maiss s-a inscris la Institutul Stern Julius de la Berlin și a continuat studiile sub coordonarea profesorului Koji Toyoda la Școala de Artă din Berlin. Burkhard Maiss a participat la clasa de vioară a prof. Mandeau la "Folkwang Hochschule Essen", unde a primit diploma de master in 1996. A lucrat, de asemenea, cu Thomas Brandis, concert - maestru al Filarmonicii din Berlin și cu Gyorgy Sebok. Maiss a fost câştigător al mai multor competiții de prestigiu, precum `
Folkwang Wettbewerb" și a fost, de asemenea, bursier "VillaMusica" și "DAAD".
Hannah Strijbos a absolvit Conservatorul din Amsterdam în 2011. A studiat cu Marjolein Dispa în Amsterdam, cu Pierre-Henri Xuereb la Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. În prezent face un masterat la Guildhall School of Music and Drama din Londra. Hannah a câştigat numerioase premii la competiţii naţionale şi internaţionale, a luat parte la masterclass-uri cu personalităţi muzicale importante, precum Yuri Bashmet, Nobuko Imai, Lawrence Power, Antoine Tamestit, Michael Tree and Thomas Riebl şi a cântat la diverse festivaluri de mare însemnătate, precum Verbier Festival sau IMS Prussia Cove (UK).